Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki prezent na Dzień Mamy, który możecie przygotować samodzielnie i to bez większego wysiłku. Zachwyca smakiem i wyglądem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Zaczynamy od biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku.
Do masy jajecznej dodajemy partiami przesianą mąkę. Łączymy składniki przy użyciu rózgi kuchennej (tak aby ciasto zachowało swoją puszystość).
Surowe ciasto przelewamy do tortownicy (ok 25 cm średnicy) wyścielonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez koło 35-40 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia i dzielimy na pół.
Zabieramy się za przygotowanie kremu do przełożenia ciasta: słodką śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy przekładamy do miski. Wszystko razem miksujemy do momentu uzyskania gęstego, sztywnego kremu.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy 3 łyżki cukru. Gotową mieszanką nasączamy równomiernie płaty ciasta.
Zabieramy się za przełożenie naszego deseru. Pierwszy blat ciasta umieszczamy na paterze. Spód smarujemy równomiernie połową kremu śmietankowego. Na wierzch układamy umyte i pokrojone na połówki truskawki. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na górze rozsmarowujemy resztę kremu. Ciasto dekorujemy truskawami pokrojonymi na cienkie plasterki (dla zwieńczenia dekoracji na górze możemy ułożyć listki mięty). Gotowe ciasto wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie możemy rozkoszować się jego smakiem.
W gorące, letnie dni najlepszym pomysłem na obiad będzie świeże i lekkostrawn...
Odsłon: 320
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 137
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 103
Marynowana czerwona kapusta to świetna surówka do obiadu albo sałatka na gril...
Odsłon: 77
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 137
Pyszny i szybki posiłek jednogarnkowy idealny na obiad,ciepłą kolację lub jak...
Odsłon: 103
Marynowana czerwona kapusta to świetna surówka do obiadu albo sałatka na gril...
Odsłon: 77
Składniki
Zaczynamy od biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku.
Do masy jajecznej dodajemy partiami przesianą mąkę. Łączymy składniki przy użyciu rózgi kuchennej (tak aby ciasto zachowało swoją puszystość).
Surowe ciasto przelewamy do tortownicy (ok 25 cm średnicy) wyścielonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez koło 35-40 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia i dzielimy na pół.
Zabieramy się za przygotowanie kremu do przełożenia ciasta: słodką śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy przekładamy do miski. Wszystko razem miksujemy do momentu uzyskania gęstego, sztywnego kremu.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy 3 łyżki cukru. Gotową mieszanką nasączamy równomiernie płaty ciasta.
Zabieramy się za przełożenie naszego deseru. Pierwszy blat ciasta umieszczamy na paterze. Spód smarujemy równomiernie połową kremu śmietankowego. Na wierzch układamy umyte i pokrojone na połówki truskawki. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na górze rozsmarowujemy resztę kremu. Ciasto dekorujemy truskawami pokrojonymi na cienkie plasterki (dla zwieńczenia dekoracji na górze możemy ułożyć listki mięty). Gotowe ciasto wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie możemy rozkoszować się jego smakiem.
Przepisy Desery
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Desery
Grillowany ananas z karmelem z chili.
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 52
Proste ciasto z owocami
Do tego ciasta będą pasowały owoce np. jabłka, śliwki , jagody. Można posypać...
Odsłon: 55