Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki prezent na Dzień Mamy, który możecie przygotować samodzielnie i to bez większego wysiłku. Zachwyca smakiem i wyglądem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 629
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 91
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 23
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 66
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 70
Krewetki lubię pod każdą postacią i z każdą przyprawą. Można je robić na wiel...
Odsłon: 629
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 91
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 23
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 66
Smakowitości na imprezy domowe i nie tylko bez zawartości chemii.
Odsłon: 70
Składniki
Zaczynamy od biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku.
Do masy jajecznej dodajemy partiami przesianą mąkę. Łączymy składniki przy użyciu rózgi kuchennej (tak aby ciasto zachowało swoją puszystość).
Surowe ciasto przelewamy do tortownicy (ok 25 cm średnicy) wyścielonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez koło 35-40 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia i dzielimy na pół.
Zabieramy się za przygotowanie kremu do przełożenia ciasta: słodką śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy przekładamy do miski. Wszystko razem miksujemy do momentu uzyskania gęstego, sztywnego kremu.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy 3 łyżki cukru. Gotową mieszanką nasączamy równomiernie płaty ciasta.
Zabieramy się za przełożenie naszego deseru. Pierwszy blat ciasta umieszczamy na paterze. Spód smarujemy równomiernie połową kremu śmietankowego. Na wierzch układamy umyte i pokrojone na połówki truskawki. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na górze rozsmarowujemy resztę kremu. Ciasto dekorujemy truskawami pokrojonymi na cienkie plasterki (dla zwieńczenia dekoracji na górze możemy ułożyć listki mięty). Gotowe ciasto wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie możemy rozkoszować się jego smakiem.