Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki prezent na Dzień Mamy, który możecie przygotować samodzielnie i to bez większego wysiłku. Zachwyca smakiem i wyglądem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Wołowina przygotowana metodą sous vide, czyli gotowana długo w niskiej temper...
Odsłon: 24
Makaron z łososiem w kremowym sosie to danie, które łączy w sobie prostotę wy...
Odsłon: 56
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 6319
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 130
Wołowina przygotowana metodą sous vide, czyli gotowana długo w niskiej temper...
Odsłon: 24
Makaron z łososiem w kremowym sosie to danie, które łączy w sobie prostotę wy...
Odsłon: 56
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 6319
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 130
Składniki
Zaczynamy od biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku.
Do masy jajecznej dodajemy partiami przesianą mąkę. Łączymy składniki przy użyciu rózgi kuchennej (tak aby ciasto zachowało swoją puszystość).
Surowe ciasto przelewamy do tortownicy (ok 25 cm średnicy) wyścielonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez koło 35-40 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia i dzielimy na pół.
Zabieramy się za przygotowanie kremu do przełożenia ciasta: słodką śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy przekładamy do miski. Wszystko razem miksujemy do momentu uzyskania gęstego, sztywnego kremu.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy 3 łyżki cukru. Gotową mieszanką nasączamy równomiernie płaty ciasta.
Zabieramy się za przełożenie naszego deseru. Pierwszy blat ciasta umieszczamy na paterze. Spód smarujemy równomiernie połową kremu śmietankowego. Na wierzch układamy umyte i pokrojone na połówki truskawki. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na górze rozsmarowujemy resztę kremu. Ciasto dekorujemy truskawami pokrojonymi na cienkie plasterki (dla zwieńczenia dekoracji na górze możemy ułożyć listki mięty). Gotowe ciasto wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie możemy rozkoszować się jego smakiem.