Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki prezent na Dzień Mamy, który możecie przygotować samodzielnie i to bez większego wysiłku. Zachwyca smakiem i wyglądem. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Przepis dnia
Wygląda i smakuje wspaniale-moja mama była zachwycona.Przepis podpatrzony z g...
Odsłon: 354
Smaczna , szybka i łatwa sałatka trzy składnikowa idealnie sprawdzi się na ró...
Odsłon: 19916
Usmażone paluszki rybne podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 28
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 154
Wiosenna odsłona placuszkow owsianych. Smaczne i kolorowe. Mąkę owsianą możem...
Odsłon: 65
przepis na smaczny , sycący obiad
Odsłon: 105
Smaczna , szybka i łatwa sałatka trzy składnikowa idealnie sprawdzi się na ró...
Odsłon: 19916
Usmażone paluszki rybne podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 28
Pyszna, orzeźwiająca lemoniada z rabarbarem i truskawkami to napój, który wio...
Odsłon: 154
Wiosenna odsłona placuszkow owsianych. Smaczne i kolorowe. Mąkę owsianą możem...
Odsłon: 65
przepis na smaczny , sycący obiad
Odsłon: 105
Składniki
Zaczynamy od biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku.
Do masy jajecznej dodajemy partiami przesianą mąkę. Łączymy składniki przy użyciu rózgi kuchennej (tak aby ciasto zachowało swoją puszystość).
Surowe ciasto przelewamy do tortownicy (ok 25 cm średnicy) wyścielonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez koło 35-40 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia i dzielimy na pół.
Zabieramy się za przygotowanie kremu do przełożenia ciasta: słodką śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy przekładamy do miski. Wszystko razem miksujemy do momentu uzyskania gęstego, sztywnego kremu.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy 3 łyżki cukru. Gotową mieszanką nasączamy równomiernie płaty ciasta.
Zabieramy się za przełożenie naszego deseru. Pierwszy blat ciasta umieszczamy na paterze. Spód smarujemy równomiernie połową kremu śmietankowego. Na wierzch układamy umyte i pokrojone na połówki truskawki. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na górze rozsmarowujemy resztę kremu. Ciasto dekorujemy truskawami pokrojonymi na cienkie plasterki (dla zwieńczenia dekoracji na górze możemy ułożyć listki mięty). Gotowe ciasto wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie możemy rozkoszować się jego smakiem.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto rabarbarowe z truskawkami
Desery
Szybkie ciasto mieszane kakaowe z rabarbaremn i truskawką i kruszonką
Desery
Ciasto oszczędne
Desery
Bułeczki z malinami
Ciasto rabarbarowe z truskawkami
Szukasz pomysłu na coś słodkiego do porannej kawy? Mam dla Ciebie szybki, pro...
Odsłon: 43
Szybkie ciasto mieszane kakaowe z rabarbaremn i truskawką i kruszonką
Ciasto tzw. mieszane jest szybkie, łatwe i od razu wszystkie składniki ciasta...
Odsłon: 122