Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasta bez pieczenia to wymarzone desery na gorące dni. Są lekkie i zwykle podaje się je schłodzone. Smakują wyśmienicie z dodatkiem sezonowych owoców. Co więcej, można przygotować je w każdych warunkach, nawet podczas urlopu. Właśnie takie jest ciasto z truskawkami na zimno. To swego rodzaju sernik, choć „pierwsze skrzypce grają” tu słodkie, aromatyczne owoce.
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...
Odsłon: 751
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 180
Dzisiaj prosty przepis na knedel na parze. Różnie sie mówi kluski na parze, b...
Odsłon: 751
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 180
Składniki
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki. Żelatynę rozpuść w mleku podgrzanym do 60-70°C. Wymieszaj tak, by nie powstały grudki,
Rozdrobnij herbatniki widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszaj z masłem. Wyłóż na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównaj warstwę herbatników i dociśnij. Na herbatnikowy spód wyłóż większość truskawek. Zostaw około ¼ do udekorowania ciasta.
Ubij śmietanę „na sztywno” z łyżką cukru pudru. Pozostały cukier oraz cukier waniliowy zmiksuj z serkami i mascarpone. Delikatnie połącz masę serową z ubitą kremówką.
Do lekko przestudzonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki masy serowej i wymieszaj. Powtórz tę czynność jeszcze dwukrotnie, po czym połącz tak przygotowaną żelatynę z resztą masy. Dokładnie wymieszaj.
Przełóż masę do tortownicy i udekoruj odłożonymi na bok truskawkami. Wstaw do lodówki na kilka godzin.