Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ze śliwkami i bezą

Ciasto ze śliwkami i bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 606

Dodano:

Odsłon: 691

Sezon na śliwki w pełni,polecam więc kruche ciasto ze śliwkami.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek.Żółtka z 3/4 szklanki cukru utrzeć na jednolitą masę stopniowo dodając margarynę.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia,dodać do utartej masy,dodać również śmietanę .Wszystkie składniki połączyć zagniatając ciasto.Podzielić go na 2 części.Jedną schłodzić w lodówce ,a drugą zamrozić w zamrażalniku.

  2. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć w blaszce Śliwki podzielić na połowę, usunąć pestkę Ułożyć je na cieście.

  3. Białka ubić na sztywno ,stopniowo dodając resztę cukru ,na koniec mąkę ziemniaczaną.Wyłożyć na śliwki.

  4. Ciasto z zamrażalnika utrzeć na tarce na ubitą pianę.

  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni ,piec 20 min. lub aż ciasto dobrze się zrumieni.Wystudzone posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń