Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 293 Ocena: 1416
Dodano: 16.09.2019
Odsłon: 1085
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Białka oddzielić od żółtek.Żółtka z 3/4 szklanki cukru utrzeć na jednolitą masę stopniowo dodając margarynę.Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia,dodać do utartej masy,dodać również śmietanę .Wszystkie składniki połączyć zagniatając ciasto.Podzielić go na 2 części.Jedną schłodzić w lodówce ,a drugą zamrozić w zamrażalniku.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.Schłodzone ciasto rozwałkować i ułożyć w blaszce Śliwki podzielić na połowę, usunąć pestkę Ułożyć je na cieście.
Białka ubić na sztywno ,stopniowo dodając resztę cukru ,na koniec mąkę ziemniaczaną.Wyłożyć na śliwki.
Ciasto z zamrażalnika utrzeć na tarce na ubitą pianę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni ,piec 20 min. lub aż ciasto dobrze się zrumieni.Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Dolcevita-in-my-kitchen 19 września 2019Zgłoś do usunięcia
Idealne ciasto do kawki i nie tylko :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 17 września 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszne ciasto :)1 Kto głosował? | Odpowiedz