Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto ze śliwkami i budyniem

Ciasto ze śliwkami i budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11253

Dodano:

Odsłon: 18525

Czekoladowe ciasto z budyniem i śliwkami, pachnie cynamonem, jest baaardzo smaczne i łatwe do upieczenia, jesli ciasto (tak jak ja) przygotujecie dzień wcześniej - ekspresowe w przygotowaniu :-)

Składniki

  • Ciasto czekoladowe:
  • miękkie masło lub margaryna 20 dag
  • cukier 1 szkl.
  • żółtko 4
  • mąka pszenna 2 i 1/2 szkl.
  • budyń czekoladowy bez cukru 2 szt.
  • sól szczypta
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • Masa budyniowa:
  • budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 3 szt.
  • mleko 1l
  • cukier 6 łyżek
  • dodatkowo:
  • śliwki ok. 1/2 kg
  • cukier, cynamon
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto ze śliwkami i budyniem

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski z solą, proszkiem do pieczenia i budyniami. Wymieszać.
    W drugiej misce utrzeć masło lub margarynę z cukrem, na puszystą masę, następnie nadal miksując dodawać po kolei żółtka. Wsypywać stopniowo sypkie składniki, nadal mieszając. Gotowe ciasto podzielić na pół, owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 2 godz. (lub tak jak ja na całą noc). Blaszkę (24 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć pierwszą część ciasta. Wstawić do lodówki.

    Masa budyniowa: Z litra mleka odlać 3/4 szkl. i rozpuścić w nim budyń. Resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlewać powoli budyń, cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. Gotować chwilkę, lekko przestudzić. Budyń wylać na czekoladowy spód, wyrównać. Umyte, wypestkowane i przekrojone na pół śliwki ułożyć na budyniu (skórką do dołu). Posypać cynamonem i cukrem, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temp. 180 stopni ok. 1 godz. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 02 września 2015 Bardzo fajne i rzeczywiście łatwe w przygotowaniu ciasto. Zwłaszcza jak sama część ciastową przygotuje się wcześniej i na przykład zamrozi do późniejszego wykorzystania. Ja tak często robię z kruchym spodem pod tartę. Mam wtedy prawie że gotowca do szybkiego wyjęcia i zrobienia przy nalocie niespodziewanych gości :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 01 września 2015 Ze śliwkami,cynamonem i w połączeniu z czekoladą musi być pychotka:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń