Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowe ciasto z budyniem i śliwkami, pachnie cynamonem, jest baaardzo smaczne i łatwe do upieczenia, jesli ciasto (tak jak ja) przygotujecie dzień wcześniej - ekspresowe w przygotowaniu :-)
Ciasto: Mąkę przesiać do miski z solą, proszkiem do pieczenia i budyniami. Wymieszać.
W drugiej misce utrzeć masło lub margarynę z cukrem, na puszystą masę, następnie nadal miksując dodawać po kolei żółtka. Wsypywać stopniowo sypkie składniki, nadal mieszając. Gotowe ciasto podzielić na pół, owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 2 godz. (lub tak jak ja na całą noc). Blaszkę (24 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć pierwszą część ciasta. Wstawić do lodówki.
Masa budyniowa: Z litra mleka odlać 3/4 szkl. i rozpuścić w nim budyń. Resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlewać powoli budyń, cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. Gotować chwilkę, lekko przestudzić. Budyń wylać na czekoladowy spód, wyrównać. Umyte, wypestkowane i przekrojone na pół śliwki ułożyć na budyniu (skórką do dołu). Posypać cynamonem i cukrem, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temp. 180 stopni ok. 1 godz. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)
Najprostsze i najsmaczniejsze ciasto. Nie ma praw się nie udać. Zawsze wychod...
Odsłon: 4697
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53563
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14119
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166520
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 28
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53563
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14119
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166520
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 28
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiać do miski z solą, proszkiem do pieczenia i budyniami. Wymieszać. W drugiej misce utrzeć masło lub margarynę z cukrem, na puszystą masę, następnie nadal miksując dodawać po kolei żółtka. Wsypywać stopniowo sypkie składniki, nadal mieszając. Gotowe ciasto podzielić na pół, owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 2 godz. (lub tak jak ja na całą noc). Blaszkę (24 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć pierwszą część ciasta. Wstawić do lodówki. Masa budyniowa: Z litra mleka odlać 3/4 szkl. i rozpuścić w nim budyń. Resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlewać powoli budyń, cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. Gotować chwilkę, lekko przestudzić. Budyń wylać na czekoladowy spód, wyrównać. Umyte, wypestkowane i przekrojone na pół śliwki ułożyć na budyniu (skórką do dołu). Posypać cynamonem i cukrem, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temp. 180 stopni ok. 1 godz. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)
Przepisy Desery
Desery
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Desery
Orzeszki dwusmakowe
Desery
Budyń bananowy
Desery
Torcik czekoladowo wiśniowy
Jogurtowo śmietankowy kryształowiec
Polecam ciasto jogurtowo - śmietankowe kryształkami z galaretek. Ciasto smacz...
Odsłon: 75
Orzeszki dwusmakowe
Dla wnuków postanowiłam upiec orzeszki dwusmakowe. Wykorzystałam orzechy, kt...
Odsłon: 218