Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na śliwki trwa oraz na wypieki ciast z owocami sezonowymi. Polecam kruchy placek ze śliwkami z malinową pianką.
blacha wymiarach 30/25/6 cm, mikser
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1354
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5874
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8847
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18553
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1354
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5874
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8847
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18553
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, mniejszą 1/3 i większą 2/3. Mniejszą część ciasta wkładamy do zamrażalnika na 40-50 minut.
Większą część ciasta równo rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze o wymiarach 30/25/6 cm. Na wyłożone dno formy ciastem układamy połówki śliwek, środkiem śliwki do góry.
Z białek ubijamy pianę, podczas ubijania dodajemy stopniowo kisiel z cukrem. Ubitą pianę wykładamy na wierzch ciasta.
Całość posypujemy startym zmrożonym ciastem. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół.
Upieczone ciasto studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem, kroimy na porcję.
Smacznego!!!