Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 594
Dodano: 20.07.2020
Odsłon: 1833
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodawaj po jednym żółtku.
Proszek z buraka wymieszaj dokładnie z częścią napoju gazowanego i sokiem z cytryny. Rozetrzyj dokładnie, żeby nie było grudek.
Zmniejszając obroty miksera dodawaj po trochu olej oraz pozostałą część napoju gazowanego.
Dodawaj stopniowo mąkę, dokładnie wymieszaj. Ja robię to za pomocą rózgi, nie używam już miksera.
Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj 3 łyżki mąki, zamieszaj. Do drugiej części dodaj rozpuszczony proszek z buraka, zamieszaj dokładnie.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek tortownicy wlewać lub nakładać po parę łyżek na przemian ciasto jasne i ciasto ciemne.
Piec w nagrzanym piekarniku najpierw 170 po 20 minutach 180 stopni C przez ok 60 minut, do suchego patyczka. Piekarnik góra+dół (bez termoobiegu).
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Maudie 21 lipca 2020Zgłoś do usunięcia
Pięknie wygląda:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 21 lipca 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

ewka16 20 lipca 2020Zgłoś do usunięcia
fantastycznie wygląda ! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz