Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
wspaniały tort śmietanowy z borówkami i galaretką. nieziemski. inspirowany moimi wypiekami.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 201
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3988
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 366
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 939
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 201
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3988
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 366
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 939
Składniki
CIASTO duży blat /tortownica około 23 cm średnicy/ 300 g mąki tortowej 300 g /1,5 kostki/ masła 200 g cukru 5 jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek arakowy szczypta soli mały blat /tortownica około 18 cm średnicy/ 150 g mąki tortowej 150 g /3/4 kostki/ masła 100 g cukru 3 jaja 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia olejek arakowy szczypta soli KREM 1000 ml śmietany kremówki 36% /2 x 0,5 litra/ 8 kopiastych łyżek cukru pudru 2 opakowania utrwalacza do śmietany DODATKOWO 100 g gorzkiej czekolady /tabliczka/ 200 g borówek 250 ml konfitury z czarnej porzeczki 2 galaretki o smaku owoców leśnych
Wieczorem Przygotowuję galaretki z połowy wskazanej ilości wody. Wylewam na blachę. Studzę. Wkładam na noc do lodówki. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza. 2 tortownice wykładam papierem do pieczenia /tylko spody/. Przygotowuję duży blat. Masło /w temperaturze pokojowej/ umieszczam z cukrem w misie miksera. Ubijam do uzyskania puszystej, jasnej masy.Kiedy masa się ubija, rozbijam jaja. Dodaję jedno po drugim, czekając aż każde połączy się z masą /mieszam na najniższych obrotach/. Dodaję aromat arakowy. Mąki przesiewam z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaję do ciasta i mieszam na najniższych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Przekładam na dużą tortownicę. Alternatywnie przygotowuję mały blat. Obie tortownice wkładam do piekarnika. Piekę około 50 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu odwracam blaty na kratki /do góry nogami/ i studzę w formach przez noc.
500 ml kremówki wlewam do misy miksera. Dodaję 4 łyżki przesianego cukru pudru. Ubijam krótko na najniższych obrotach. Dodaję utrwalacz. Maksymalizuję obroty i ubijam do sztywności. Wyjmuję z lodóki tort. Szpatułą nakładam bitą śmietanę. Pokrywam cały tort. Nierównomiernie. Z artystycznym nieładem. I pośpiechem. Ma się rozumieć. Wkładam tort do lodówki na minimum godzinę.
Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej. Wylewam ją na kafelek, który trzymam w zamrażalniku. Szybko rozsmarowuję. Czekam chwilę, aż przystygnie. Zdzieram nożem płaty czekolady i kruszę szybko w dłoniach. Posypuję tort. Umyte i osuszone borówki rozrzucam na wierzchu tortu i po bokach. Wkładam tort do lodówki.