Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciemno-biały torcik z owocami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Jajka zmiksuj z cukrem zwykłym oraz wanilinowym, a także trzema łyżkami gorącej wody na gęstą pianę. Potem lekko wmieszaj do niej przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masę delikatnie przemieszaj.
Przełóż ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem, najlepiej o średnicy ok. 24 cm. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez 45 minut. Po upieczeniu pozostaw w formie do schłodzenia.
Przygotuj krem. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Następnie wymieszaj jogurt z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Zalewę z mandarynek połącz z żelatyną i podgrzej prawie do punktu wrzenia, stale mieszając. Lekko schłodzoną, ale ciepłą żelatynę wlej do przygotowanego jogurtu i delikatnie połącz z bitą śmietaną.
Gotowy krem wlej na ciemny spód w formie. Wstaw ciasto do lodówki na godzinę, aby masa stężała. Po wyjęciu ciasta na wierzchu jedna przy drugiej rozłóż cząstki mandarynek. Przygotuj galaretkę wg instrukcji i stężałą polej owoce.
Wstaw tort do lodówki na minimum 2-3 godziny. Po wyjęciu zdejmij obręcz tortownicy i przełóż ciasto na dużą, ozdobną paterę. Przed podaniem pokrój torcik na kawałki. Czas przygotowania: 50 minut.
Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 270 kcal.Źródło: Na żywo