Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Clafoutis to bardzo prosty, szybki francuski deser.W oryginale owocami są wiśnie ale z powodzeniem można zamienić je na inne sezonowe owoce
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3800
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414535
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2329
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3800
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414535
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2329
Składniki
Owoce myjemy i zasypujemy łyżką cukru. Odstawiamy żeby puściły sok. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i skórkę cytrynową. W drugiej miseczce jajka roztrzepujemy na gładką masę i łączymy z sypkimi składnikami. Dodajemy śmietankę. Mieszamy. Ciasto będzie miało konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Formę do tarty (tortownicę) o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Owoce układamy w formie (bez soku który puściły) i zalewamy ciastem. Pieczemy 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.