Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Clafoutis to bardzo prosty, szybki francuski deser.W oryginale owocami są wiśnie ale z powodzeniem można zamienić je na inne sezonowe owoce
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 44
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 558
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 120
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 336
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 44
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 558
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 120
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 336
Składniki
Owoce myjemy i zasypujemy łyżką cukru. Odstawiamy żeby puściły sok. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli i skórkę cytrynową. W drugiej miseczce jajka roztrzepujemy na gładką masę i łączymy z sypkimi składnikami. Dodajemy śmietankę. Mieszamy. Ciasto będzie miało konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Formę do tarty (tortownicę) o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Owoce układamy w formie (bez soku który puściły) i zalewamy ciastem. Pieczemy 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.