Do góry

Desery Przepis na:

Clafoutis z czereśniami, czyli francuskie ciacho-naleśnik

Clafoutis z czereśniami, czyli francuskie ciacho-naleśnik

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1972

Dodano:

Odsłon: 207

Na nazwie tego deseru niejeden połamał sobie język, natomiast w przygotowaniu jest dziecinnie prosty. Clafoutis bowiem, to najzwyklejszy, gruby naleśnik z sezonowymi owocami, który jest nie smażony, a pieczony w piekarniku. Deser wymyślony został w Limousin, regionie środkowej Francji i natychmiast zdobył serca i piekarniki kucharek w całej Europie. Zasada jego przygotowania jest następująca: naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wysypujemy ulubione owoce, zalewamy ciastem naleśnikowym i pichcimy, aż nabierze złotego koloru. Początkowo clafoutis spektakularnie rośnie i puszy się dumnie pod wpływem ciepła, lecz zaraz po wyjęciu opada, czym bynajmniej nie należy się martwić. Pałaszujemy deser na ciepło z dodatkiem bitej śmietany, lodów lub oprószamy wierzch cukrem pudrem.

Składniki

  • 500g czarnych czereśni
  • 350ml mleka
  • 4 jajka
  • 130g mąki pszennej
  • 60g cukru pudru
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • odrobina masła do wysmarowania formy
  • cukier puder do oprószenia wierzchu
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ

    Czereśnie drylujemy i pozostawiamy na sicie lub w durszlaku, by nadmiar soku swobodnie wyciekał.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ceramiczną formę do pieczenia tarty o średnicy 26-28cm smarujemy masłem.

  2. ROBIMY CIASTO

    Mąkę, cukier puder oraz sól starannie mieszamy, a następnie przesiewamy.
    Jajka ubijamy mikserem na lekką pianę, a następnie stopniowo, w dwóch-trzech partiach dosypujemy mąkę z cukrem, miksując składniki na gładką masę. Na koniec, cienką stróżką dolewamy mleko, również łącząc je niespiesznie z ciastem. Gdy konsystencja stanie się płynna i jednolita, odkładamy mikser.
    Do przygotowanej formy wsypujemy czereśnie, starając się rozrzucić je na całej powierzchni w miarę równomiernie, a następnie zalewamy całość ciastem.

  3. PICHCIMY CLAFOUTIS

    Tak przygotowane clafoutis natychmiast wsuwamy do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut. W tym czasie ciasto powinno wyraźnie napuszyć się, zarumienić i wydać intensywny, owocowy zapach. Po wyciągnięciu zostawiamy je na kilka minut w spokoju, pozwalając opaść i odparować, a następnie, jeszcze gorące, pałaszujemy z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń