Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Clafoutis z wiśniami"
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 107
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 77
"Boczniaki z Tagliatelle" to połączenie delikatnych grzybów boczniaków z krem...
Odsłon: 107
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 77
Składniki
Wiśnie umyj pod bieżącą wodą, osącz, wydryluj. Małe foremki lub większą formę posmaruj masłem i ułóż wiśnie.
Do rondelka wlej mleko oraz śmietankę, podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia. Powoli dodawaj przesianą mąkę, całość energicznie mieszając trzepaczką, by nie porobiły się grudki. Do miski wbij jajka, wsyp cukier, cukier wanilinowy oraz sól, zmiksuj mikserem.
Następnie wlej zawartość rondelka oraz kilka kropli aromatu migdałowego, zmiksuj na gładką masę. Ciasto przelej do foremek z wiśniami. Piecz 50-55 min w temp. 180°C. Rada: Do ciasta można dodać szczyptę cynamonu lub gałki muszkatołowej i posypać je płatkami migdałowymi.
70 minut. Porcja: 180 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie