Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1322
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38535
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1296
Czy można przygotować lasagne bez makaronu? Jeśli najdzie cię nagła chęć na t...
Odsłon: 1322
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 38535
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 1296
Składniki
Śmietankę zagotować z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia. Żółtka ubić, ale nie do końca, nie na puszysto. Dolać ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty. Napełnić foremki, wlewając krem przez sitko. Wstawić na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni. Ostudzony krem schładzam w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc. Krem posypuję 1 łyżką brązowego cukru i karmelizuję.