Desery Przepis na:
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Śmietankę zagotować z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia. Żółtka ubić, ale nie do końca, nie na puszysto. Dolać ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty. Napełnić foremki, wlewając krem przez sitko. Wstawić na 50 minut do piekarnika, nagrzanego do 100 stopni. Ostudzony krem schładzam w lodówce przez minimum 5 godzin lub najlepiej przez całą noc. Krem posypuję 1 łyżką brązowego cukru i karmelizuję.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Annuar 18 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Zawsze chciałam zrobić ten deser, jedzony w Hiszpanii bardzo mi smakował. Ale jak go karmelizujesz? Podobno dobry jest palnik, ale trzeba go mieć :) A ile takich miseczek wychodzi z tych proporcji ?0 Kto głosował? | Odpowiedz

daniells 18 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
wiem, wiem ale ten krem jest najlepszy na cieplo) zapraszam do hasselt, gent- belgia, paryza niekoniecznie, najwysmienitszy deser belgii. male glinianki z cukrem trzcinianowym i czarna, mala,gorzka, mocna:)0 Kto głosował? | Odpowiedz