Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Crème brulee
  • Desery
  • Przepis na

Crème brulee

25.10.2025 Odsłon: 4426
5.0 (6 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Crème brulee, wbrew pozorom, jest bardzo prostym w przygotowaniu deserem, do którego potrzeba zaledwie 5 składników. Jedwabisty krem waniliowy przykryty jest chrupiącą warstwą palonego cukru, dzięki czemu doprowadza kubki smakowe do euforii. 

Crème brulee – co to jest? 

Ten klasyczny deser pochodzi z Francji i oznacza „spaloną śmietankę”. Waniliowy krem na bazie żółtek jest posypany warstwą cukru, którą następnie należy skarmelizować. Dzięki temu wierzch jest chrupiący i przyjemnie pęka podczas jedzenia. By uzyskać prawdziwie waniliowy smak, warto użyć prawdziwego ekstraktu lub pasty z czystej wanilii. Z całą pewnością odradza się zwykłe aromaty lub cukry wanilinowe. 

Crème brulee ma delikatnie słodki, kremowy smak z wyczuwalną wanilią. Można jednak z powodzeniem eksperymentować, dodając ciekawe składniki: skórkę cytrynową, esencję migdałową, espresso czy likier. Dosypanie odrobiny kardamonu czy cynamonu także może okazać się strzałem w dziesiątkę. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Crème brulee ścina się – jak temu zaradzić? 

Wlewanie gorącego płynu do masy jajecznej zawsze jest ryzykowne ze względu na możliwość ścięcia się żółtek. By tego uniknąć, śmietankę należy dodać bardzo powoli i partiami. Sam płyn powinien być umiarkowanie gorący – nie należy go zagotowywać, a jedynie doprowadzić do parowania. Podczas pieczenia w piekarniku, umieszczenie naczynia z wodą i stosunkowo niska temperatura także są kluczowe dla prawidłowego przygotowania deseru. 

Jak upiec crème brulee? 

Czas pieczenia deseru może wzbudzać wiele wątpliwości. W przeciwieństwie do zwykłego ciasta, nie można po prostu wbić patyczka! Crème brulee będzie gotowy, kiedy po delikatnym potrząśnięciu, środek będzie bardzo lekko drżał, a boki będą stabilne. Uważaj, by nie przegapić tego momentu, gdyż krem stanie się zwarty i twardy. 

Pilnowanie odpowiedniego momentu wyjęcia z pieca jest szczególnie ważne w przypadku stosowania nietypowych wymiarów kokilek lub pieczenia większej porcji. W tym wypadku nie działa niestety obliczanie czasu proporcjonalnie do ilości kremu – trzeba zawsze trzymać rękę na pulsie. 

Crème brulee bez palnika 

Czy można przygotować karmelizowaną warstwę cukru bez palnika? Tak i nie. Można karmelizować cukier na przykład pod grillem w piekarniku lub opiekaczem, jednak nigdy nie osiągnie się takie rezultatu, co po przypalaniu żywym ogniem. 

Przygotowanie crème brulee wcześniej 

Sam krem można z powodzeniem przygotować nawet 3 dni wcześniej, co czyni go idealną propozycją na różnego rodzaju wydarzenia czy imprezy rodzinne. Jednak samą warstwę karmelizowanego cukru przygotowuj bezpośrednio przed wydaniem. 

Z powodzeniem crème brulee możesz nawet zamrozić – foremkę owiń szczelnie folią i wstaw do zamrażalnika na maksymalnie 1 miesiąc. Rozmrażaj w lodówce, a następnie skarmelizuj cukier, jak zwykle. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Biała Góra

Ciasta Ciasto Biała Góra

Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 97467

do 60 min 60 min
110
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2955

do 30 min 30 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Barszcz z fasolą

Zupy Barszcz z fasolą

To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1926

do 60 min 60 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Dania główne Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 5763

do 60 min 60 min
8
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5767

do 60 min 60 min
6
smaker
smaker
Śniadania

Racuchy z jabłkami na maślance

Śniadania Racuchy z jabłkami na maślance

Puszyste racuchy z jabłkami na maślance. Sprawdzą się na słodkie śniadanie lu...

  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 625

do 15 min 15 min
0
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Biała Góra

Ciasta Ciasto Biała Góra

Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 97467

do 60 min 60 min
110
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2955

do 30 min 30 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Barszcz z fasolą

Zupy Barszcz z fasolą

To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1926

do 60 min 60 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Dania główne Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 5763

do 60 min 60 min
8
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5767

do 60 min 60 min
6
smaker
smaker
Śniadania

Racuchy z jabłkami na maślance

Śniadania Racuchy z jabłkami na maślance

Puszyste racuchy z jabłkami na maślance. Sprawdzą się na słodkie śniadanie lu...

  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 625

do 15 min 15 min
0
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Crème brulee
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 5 dużych żółtek
  • 100 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier do karmelizacji
Sposób przygotowania:
1

Wlej śmietankę do rondelka i postaw ją na średnim ogniu. Podgrzewaj, często mieszając, aż zacznie parować. Zdejmij ją z palnika i dodaj wanilię. Wymieszaj.

2

W średniej misce utrzyj żółtka z cukrem i solą do całkowitego połączenia. Ciągle ubijając, stopniowo wlewaj gorącą śmietanę. Zaczynaj od bardzo wolnego i małego strumienia, by nie doprowadzić do powstania jajecznicy.

3

Przecedź mieszaninę przez sitko o drobnych oczkach. Resztki pozostałe na sicie wyrzuć.

4

Krem przelej do sześciu kokilek, które wstaw do głębszego naczynia żaroodpornego. Do niego z kolei wlej wodę do połowy wysokości foremek.

5

Piekarnik nastaw na 150 st. Celsjusza. Piecz crème brulee przez 30-35 minut. Przenieś kokilki na drucianą kratkę i ostudź do temperatury pokojowej. Następnie przykryj i wstaw do lodówki celem całkowitego schłodzenia, przez 2-3 godziny.

6

Bezpośrednio przed podaniem, do każdej foremki wsyp 1,5-2 łyżeczki cukru i delikatnie rozłóż go równomiernie na całej powierzchni deseru. Za pomocą palnika, poruszając nim po okręgach, przesuwaj płomień do uzyskania bursztynowego koloru cukru.

7

Crème brulee pozostaw na minutę, a następnie od razu podawaj, najlepiej z dodatkiem świeżych owoców.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki