Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeżeli poświęcicie im trochę czasu..., odwdzięczą się wspaniałym smakiem i kuszącym zapachem w domu.
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 2961
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 259
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 127
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 2961
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 259
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 127
Składniki
Miękkie masło mieszamy z 60 g mąki, formujemy na folii spożywczej prostokąt o grubości 1,5 - 2 cm., przykrywamy i odkładamy do lodówki. Suche składniki wsypujemy do miski, dolewamy ciepłej wody i kruszymy drożdże. Wyrabiamy ciasto i jak najbardziej można to zrobić w robocie kuchennym przy odpowiedniej końcówce. Ciasto powinno odchodzić od ręki/miski. Jeżeli jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki, zbyt twarde - dolewamy wody. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, następnie uderzamy w nie pięścią w celu usunięcia powietrza. Ciasto wykładamy na blat podsypany mąką... i mamy dwie drogi do wyboru, ponieważ możemy uformujemy kulę, zawinąć luźno w folię, włożyć do lodówki i poczekać do następnego dnia lub... rozwałkować ciasto na prostokąt o szerokości nieco większej od masła, które układamy na środku, składamy jak list, delikatnie dociskając boki i odwracamy łączeniem na dół. Wgniatamy kilka razy wałek w ciasto, by zmiękczyć trochę masło. Wałkujemy znowu prostokąt, który składamy ponownie w list, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Za każdym razem wałkujemy na długość około 30 cm, składamy i chłodzimy jeszcze trzy razy i... nie przesadzajmy ze składaniem, ponieważ masło zostanie wchłonięte przez ciasto i po upieczeniu nie będzie listkowało, a przecież o to nam nie chodzi :) (To był mój błąd, który zrobiłam przy pierwszym podejściu). Po ostatnim złożeniu, ciasto zawijamy luźno w folię, wkładamy do lodówki i czekamy do następnego dnia. Jeżeli wybraliśmy pierwszą drogę, to dzień później łączymy ciasto z masłem tak, jak przy drugiej opcji i dalej postępujemy już tak samo, czyli... rozwałkowujemy na blat o grubości 4 - 5 mm i wycinamy trójkąty. Następnie zwijamy rogaliki, układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia z uwzględnieniem odstępów, bo wyrastają podczas pieczenia. Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i zostawiamy do wyrośnięcia. Nie piszę ile to ma trwać, ponieważ u jednej osoby będzie to 30 min, a u innej 20. Mają być dwa razy większe. Kiedy stwierdzimy, że już im wystarczy, nastawimy piekarnik - u mnie termoobieg - na 200 st.C, smarujemy drugi raz jajkiem i wkładamy do gorącego pieca. Pieczemy około 15 - 20 min. do zbrązowienia. Upieczone przekładamy na kratkę, aby przestygły. I to tyle... :) Nie zrażajcie się, początki zawsze są trudne, ale istnieje duże prawdopodobieństwo, że jednak odniesiecie sukces za pierwszym podejściem ;) Za drugim, wyjdą już na 100%, a za trzecim - dodacie krem na "N" lub nadziejecie po upieczeniu - budyniowym. Powodzenia :))