Do góry

Desery Przepis na:

crostata – kruche ciasto z owocami…

Przepis dnia 2016-04-10
crostata – kruche ciasto z owocami…

Autor:

Przepisów i artykułów: 522 Ocena: 18109

Dodano:

Odsłon: 4938

pyszne ciasto, pełne owoców, kroiłam ciepłe i choć za pięknie ono nie wygląda to właśnie takie polecam. Został mi jeden kawałek „na jutro” i dnia następnego też było smaczne ale na ciepło najlepsze.

Składniki

  • ciasto: 125 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • owoce: Ogólnie ma być około o,5 kg owoców można dać jakie się ma pod ręką u mnie były:
  • Maliny
  • garść jeżyn
  • truskawki
  • trochę jagód, borówek amerykańskich
  • 3 nektarynki
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • posypałam jeszcze cynamonem na którego ostatnio mam smak
  • cukier do posypania
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. masło zmiksować w misce z cukrem, jajko rozbić w miseczce i stopniowo dodać do maślanej masy, za każdym razem miksując na najwyższych obrotach, na koniec wsypać szczyptę soli i przesiać mąkę. Rękoma połączyć składniki w jednolite ciasto, jeśli potrzeba dodać 1-2 łyżki mąki, kilka razy zagnieść, włożyć do worka foliowego, lekko rozpłaszczyć i chłodzić w lodówce przez godzinę.

  2. Owoce przełożyć do miski, wsypać cukier i mąkę, wlać sok z cytryny, delikatnie wymieszać.

  3. Ciasto wyjąć z lodówki na podsypany mąką blat, oprószyć je mąką, rozwałkować na cienki placek (nie zwracając uwagi na postrzępione brzegi) zawinąć na wałek i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  4. Na środek ciasta położyć kupkę owoców;

  5. poskładać jego brzegi do środka bez zbytniej staranności zawijając zwracać uwagę na brak dziur w zagięciach, by sok z owoców nie wypłynął tak bardzo na zewnątrz.

  6. Rozbić jajko i posmarować nim samo ciasto, posypać 2 łyżkami cukru i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 -195 stopni. Piec około 35 minut.

  7. ...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń