Do góry

Desery Przepis na:

Crostata z dżemem morelowym

Crostata z dżemem morelowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 573 Ocena: 10264

Dodano:

Odsłon: 1048

Trochę Włoch z Polsce. Warto spróbować.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 300 g
  • zimne masło lub margaryna 150 g
  • cukier puder 100 g
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • Masa : dżem morelowy 250-300 g
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Forma 25 cm.
    Z wszystkich składników zagnieść ciasto.
    Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

    Następnie 2/3 ciasta rozwałkować na okrąg, tak by pokrył dno i boki formy.

    Przykryć papierem do pieczenia, wysypać groszki do pieczenia lub fasolę .
    Ciasto piec w 180 C , przez ok. 15-20 minut.
    Ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć papier do pieczenia wraz z obciążeniem i posmarować dżemem.

    Pozostałą część ciasta rozwałkować, powycinać paski i ułożyć je na wierzchu ciasta tworząc ukośną kratkę.

    Ciasto piec kolejne 15-20 minut do momentu aż wierzch ciasta się przyrumieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń