Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cukiniowa sałatka z łososiem"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1354
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12387
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15532
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1354
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12387
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15532
Składniki
Łososia (filet) oczyść, opłucz i osusz. Pokrój na kawałki. Oprósz je solą i pieprzem, a następnie obtocz w sezamie. Na patelni rozgrzej połowę oleju. Wrzuć łososia, obsmaż z każdej strony.
Cukinię wyszoruj starannie pod bieżącą wodą. Pozostaw ze skórką. Pokrój w cienkie podłużne wstążki. Zblanszuj je krótko w osolonej wodzie, osącz i przestudź.
Liście sałaty i rukoli opłucz pod bieżącą wodą, osusz, porwij na kawałki. Oczyszczone rzodkiewki i obrany burak pokrój w cienkie plasterki (burak sparz). Wymieszaj z sałatą, rukolą i cukinią. 3 dag imbiru obierz, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Chili posiekaj.
Rozgrzej resztę oleju. Wrzuć imbir, chili, czosnek, przesmaż. Wlej wino i 4 łyżki sosu sojowego. Dopraw cukrem. Chwilę pogotuj, ostudź. Opłucz po kilka gałązek szczypioru i kopru, posiekaj. Sałatkę rozłóż na talerze. Dodaj porcje łososia. Posyp ziołami. Podawaj z sosem.
czas ok. 40 min; porcja – 190 kcal, cena 4,20 złŹródło: Świat kobiety