Do góry

Desery Przepis na:

Cupcakes mocno czekoladowe

Cupcakes mocno czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4474

Dodano:

Odsłon: 201

Pyszne babeczki z aksamitnym i czekoladowym kremem ;)

Składniki

  • Krem czekoladowy:
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • Składniki na ciasto:
  • 110 g masła
  • 90 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 55 ml mleka
  • 55 ml śmietanki kremówki 30%
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Cupcakes mocno czekoladowe

Przygotowanie

  1. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, żeby mogła się szybciej rozpuścić. Śmietankę podgrzewamy (ale nie doprowadzamy do wrzenia!). Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści.

  2. Po wystudzeniu odstawiamy na całą noc do lodówki. Dzięki temu nasz krem zgęstnieje i będzie się ładnie prezentował na babeczkach. Następnego dnia ubijamy za pomocą miksera (tak jak bitą śmietanę) na gęsty krem. Masa będzie gęsta, ale nie koniecznie bardzo puszysta.

    !UWAGA! nie ubijacie zbyt długo bo masa się zważy!

  3. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

    Masło z cukrem ucieramy na jasną i puszystą masę.

  4. Później dodajemy pojedynczo jajka i dobrze je miksujemy po każdym dodaniu. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao przesiewamy do miski z masą i miksujemy na najmniejszych obrotach. Następnie dodajemy kremówkę oraz mleko i znowy wszystko mieszamy na niskich obrotach.

  5. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy masą. Pieczemy w 190° przez około 25 minut, do tzn, suchego patyczka.

  6. Po wystudzeniu dekorujemy je kremem czekoladowym za pomocą rękawa cukierniczego.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń