Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonki

Cynamonki

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1239

Dodano:

Odsłon: 4194

Przepis na CYNAMONKI, czyli przepyszne i łatwe w przygotowaniu bułeczki drożdżowe z cynamonem i lukrem cytrynowym.

Składniki

  • mleko (220 ml. = prawie pełna szkl.)
  • cukier (6 łyżek)
  • drożdże świeże (30 g) lub sypkie (7g)
  • mąka pszenna (450 g)
  • sól (1/4 łyżeczki)
  • jajka (2 szt.)
  • masło roztopione (100 g)
  • Nadzienie:
  • cukier (7 łyżek)
  • cynamon (2 łyżki)
  • suszona skórka z otartej cytryny (1 łyżeczka) lub ze świeżej cytryny
  • Lukier:
  • cukier puder (5 łyżek kopiastych)
  • sok z cytryny (2-3 łyżeczki)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cynamonki

Przygotowanie

  1. Ciasto.
    Mleko podgrzewamy do 30-40*C, dodajemy cukier, drożdże, mąka i mieszamy. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 10-15 minut.
    Do dużej miski wsypujemy przesianąmąkę, sól, jajka, roztopione masło, oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Składniki zagniatamy około 10 minut najpierw szpatułką, a później mikserem przy użyciu świdrowo - hakowych końcówek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak na około 40-50 minut.
    (ciepłym miejscem może być np. piekarnik lekko podgrzany i wyłączony).
    Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    Stolnicę lub blat posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mnie więcej 40x50 cm. i grubości 0,5 cm.

  2. Nadzienie.
    Cukier wymieszać z cynamonem i otartą skórką cytrynową.
    Rozsypać równo na cieście.

  3. Formowanie bułeczek.
    Ciasto zwijamy wzdłuż najdłuższego boku na roladę. Nożem posmarowanym olejem lub oliwą tniemy ciasto na plastry grubość 3 cm. Układamy pocięte ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawiamy bułeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół około 15-17 minut do zarumienienia (nie pieczemy zbyt długo, bo bułeczki będą za suche).
    Upieczone bułeczki wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

  4. Lukier.
    Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i takim lukrem polewamy bułeczki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 października No i cappuccino do nich na wieczór ;)
Pyszności :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń