Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Cynamonki
  • Desery
  • Przepis na

Cynamonki

04.10.2024 Odsłon: 1602
5.0 (14 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na aromatyczne i puszyste bułeczki cynamonowe, które pokryjemy przyjemnym, lekko waniliowym lukrem. Cynamonki wychodzą niesamowicie mięciutkie, a zapach i smak cynamonu sprawia, że nie można się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejną sztukę. Całość jest przyjemnie słodka i idealnie sprawdzi się na coraz dłuższe jesienne wieczory, szczególnie w towarzystwie kubka gorącego kakao lub herbaty.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 514

do 30 min 30 min
5
konhambos
konhambos
Sałatki

Sałatka chlebowa z melonem i ricottą

Sałatki Sałatka chlebowa z melonem i ricottą

Uwielbiam przepisy, w których czuć smak lata, słońca i wakacji – i właśnie st...

  • Włoska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Chleby

Odsłon: 988

do 15 min 15 min
40
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto jogurtowe z kubeczka

Ciasta Ciasto jogurtowe z kubeczka

Banalne w przygotowaniu ciasto, którego większość składników odmierza się za...

  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 9357

do 30 min 30 min
12
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6345

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2319

do 30 min 30 min
9
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 211

> 60 min >60 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 514

do 30 min 30 min
5
konhambos
konhambos
Sałatki

Sałatka chlebowa z melonem i ricottą

Sałatki Sałatka chlebowa z melonem i ricottą

Uwielbiam przepisy, w których czuć smak lata, słońca i wakacji – i właśnie st...

  • Włoska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Chleby

Odsłon: 988

do 15 min 15 min
40
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto jogurtowe z kubeczka

Ciasta Ciasto jogurtowe z kubeczka

Banalne w przygotowaniu ciasto, którego większość składników odmierza się za...

  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 9357

do 30 min 30 min
12
Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6345

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2319

do 30 min 30 min
9
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 211

> 60 min >60 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Cynamonki
Autor:
MazPrzyGarach
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g cukru (ok. 5 łyżek)
  • 7 g suchych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 250 g kefiru
  • 4 żółtka dużych jaj
  • 1,5 łyżeczki pasty waniliowej
  • 60 g masła
  • 2 łyżki mleka
Nadzienie
  • 175 g cukru brązowego
  • 2 łyżki cynamonu
  • 20 g masła
Lukier
  • 150 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
1

Do dużej miski wsyp 500 g mąki pszennej, 60 g białego cukru, 7 g drożdży instant i pół łyżeczki soli. Zawartość naczynia krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące.

2

Po wymieszaniu składników suchych dodaj do nich 250 g lekko podgrzanego kefiru, 4 duże żółtka i 1 ½ łyżeczki pasty waniliowej. Jeśli nie masz pod ręką pasty, możesz użyć ekstraktu lub podmienić część cukru na taki z wanilią. Zawartość naczynia krótko przemieszaj przy pomocy drewnianej łyżki, tylko do momentu, aż mąka wchłonie całą wilgoć.

3

Następnie dodaj do ciasta 60 g rozpuszczonego i wystudzonego masła. Ponownie wymieszaj zawartość naczynia drewnianą łyżką, tylko do wchłonięcia tłuszczu przez ciasto. Zacznij wyrabiać ciasto, najpierw krótko w misce, aż utworzy w miarę jednolitą masę. Przełóż je wtedy na podsypany mąką blat i wyrabiaj dłońmi do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Wyrabianie ciasta w ten sposób zajmie dosyć długo, więc możesz wykorzystać także mikser planetarny z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Moje ciasto było odpowiednio wyrobione po około 12 minutach.

4

Uformuj ciasto w kulę, a następnie przełóż do lekko naoliwionej, dużej miski. Ciasto warto kilka razy obrócić w naczyniu, żeby pokryło się cienką warstwą tłuszczu i nie wysychało. Miskę z ciastem szczelnie zamknij folią spożywczą, a następnie odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasta. Moje ciasto wyrastało około półtorej godziny, ale ten czas będzie zależeć głównie od temperatury otoczenia.

5

Pod koniec wyrastania zajmij się nadzieniem bułeczek. Do niewielkiej miski wsyp 175 g brązowego cukru i dwie łyżki cynamonu. Zawartość naczynia krótko przemieszaj, tylko do uzyskania jednolitego proszku. W trakcie mieszania postaraj się rozbić wszelkie grudy cukru, które mogłyby utrudniać później zawijanie cynamonek. Tak przygotowane nadzienie odstaw do momentu, aż ciasto będzie gotowe do dalszej pracy.

6

Wyrośnięte ciasto przełóż na suchy, czysty blat, rozgnieć je, żeby pozbyć się powietrza, i uformuj w niewielki prostokąt. Tak przygotowane ciasto rozwałkuj w duży prostokąt o wymiarach mniej więcej 40 x 25 cm. Po rozwałkowaniu warto wyrównać boki ciasta. Dzięki temu łatwiej będzie je zawijać.

7

Po rozwałkowaniu ciasta posmaruj je rozpuszczonym i lekko wystudzonym masłem. Nie pokrywaj tłuszczem całej powierzchni; zostaw około dwucentymetrowy pas czystego ciasta wzdłuż dłuższego boku. Będzie to miejsce, w którym później zamkniesz rulon. Na pokryte masłem ciasto wysyp przygotowane wcześniej nadzienie. Rozsyp je równo po całej powierzchni pokrytej tłuszczem i, tak samo jak wcześniej, zostaw czysty pas ciasta wzdłuż dłuższego boku. Cukier z cynamonem lekko wciśnij w ciasto, przy okazji wyrównując warstwę.

8

Zawiń ciasto w ciasny rulon. Nie spiesz się z tym i zrób to najdokładniej, jak to tylko możliwe. Na samym początku możesz mieć małe problemy, bo cukier i cynamon będą lekko utrudniać pierwsze zawinięcie, ale później powinno pójść już z górki. Im ciaśniej zawiniesz całość, tym więcej warstw cynamonu uzyskacie w każdej bułeczce.

9

Po zwinięciu ciasta w rulon ułóż je na blacie miejscem łączenia w dół i postaram się w miarę wyrównać całość tak, żeby grubość rulonu była jednolita na całej długości. Podziel rulon na 12 w miarę równych części. Bułki najlepiej wykrajać bardzo ostrym nożem, który nie będzie ich zgniatał. W innym wypadku całość może się poprzesuwać i narobić problemów, a na tym etapie byłaby to mała katastrofa, której lepiej uniknąć.

10

Tak przygotowane bułki ułóż w około dwucentymetrowych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ja swoje cynamonki układałem w formie o wymiarach 24 x 36 cm. Po ułożeniu ich w formie spłaszcz lekko każdą bułeczkę, żeby zamknąć przestrzenie pomiędzy kolejnymi warstwami ciasta i przy okazji trochę ubić nadzienie. Formę z bułeczkami przykryj folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby ciasto odpoczęło i odrobinę podrosło.

11

Po 30 minutach cynamonki powinny urosnąć na tyle, żeby zacząć się ze sobą stykać. Kiedy tak się stanie, pozbądź się folii spożywczej i posmaruj każdą bułeczkę odrobiną mleka. Dzięki temu cynamonki nabiorą pięknego złotego koloru w trakcie pieczenia. Zamiast mleka możesz użyć też roztopionego masła lub żółtka, sprawdzą się równie dobrze.

12

Tak przygotowane bułki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 15 – 18 minut, aż nabiorą pięknego złotego koloru. Gotowe cynamonki wyjmij z piekarnika i odstaw w blaszce do całkowitego wystudzenia. Około godzinka, może dwie powinny wystarczyć.

13

W międzyczasie przygotuj prosty lukier. Do niewielkiej miski przesyp 150 g cukru pudru. Dodaj do niego łyżeczkę ekstraktu waniliowego i trochę ponad dwie łyżki wody. Wodę polecam dodawać partiami, do momentu, aż uzyskasz lukier, jaki Ci odpowiada. Gotowy lukier przełóż do jednorazowego rękawa cukierniczego i wyciśnij bezpośrednio na wystudzone cynamonki. Tak przygotowane bułeczki odstaw na około 15 minut, do zastygnięcia lukru.

14

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki