Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonki z figami

Cynamonki z figami

Autor:

Przepisów i artykułów: 242 Ocena: 2089

Dodano:

Odsłon: 272

Ten deser to efekt wakacyjnej wizyty na chorwackim bazarze. W życiu nie jadłam tak pysznych suszonych fig i pomyślałam, że świetnie będą pasować do drożdżowego z cynamonem. Tak powstały cynamonki, których zapach unosił się po całym domu.

Składniki

  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży + 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • Dodatkowo:
  • cynamon
  • 10 suszonych fig (może być więcej jak lubicie)
  • 100 g roztopionego masła
  • cukier do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cynamonki z figami

Przygotowanie

  1. Z drożdży zrobić zaczyn (1 łyżeczkę cukru zmieszać z pokruszonymi drożdżami i poczekać aż będą płynne) i wlać do miski z mąką. Dodać ciepłe mleko, 2 łyżki cukru, 100 g roztopionego masła, całe jajko i szczyptę soli. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut aż będzie elastyczne. Zostawić w misce, przykryć ściereczką lub folią i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

    Ciasto po wyrośnięciu przełożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować na cienki prostokąt, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, dodać drobno pokrojone suszone figi, zwinąć w roladę, pokroić na kawałki, zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.

    Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić i posypać cukrem pudrem.

    Tylko tyle i aż tyle, żeby delektować się pysznym ciachem do kawki :-)


    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń