Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne z kubkiem ciepłego mleka
Drożdże rozpuścic w ciepłym mleku, dodac po łyżce cukru i mąki. Zostawic żeby wyrosło. Masło stopic w rondelku, ostudzic. Mąkę przesiac, dodac cukier, wlac zaczyn z drożdży i mleka, wymieszac. Wyrabiac ciasto, dodając po jednym żółtku. Następnie wlac masło, dodac cukier waniliowy, rodzynki (wczesniej namoczyc), migdały. Wyrabiac aż będzie odchodziło od dłoni. Nakryc ściereczką, zostawic jakieś 45 minut do wyrośnięcia. Ja drożdżom pomagam "pracowac" poprzez umieszczenie miski z ciastem w ciepłej kąpieli wodnej. Kiedy wyrośnie, formowac bułeczki i układac na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wierzch posmarowac roztrzepanym żółtkiem lub wodą. Piec 40 minut w temp. 160 stopni.
Przepis ze starego "Poradnika Domowego".
trochę ryżu już ugotowanego zwykle mam w lodówce, przetwory z DomowejPiwniczk...
Odsłon: 4237
Szybkie i smaczne placuszki cynamonowe z rabarbarem i orzechami włoskimi idea...
Odsłon: 102
Pieczonki, regionalna potrawa z okolic Myszkowa. Ja zrobiłam je w naczyniu ża...
Odsłon: 17925
Są tak smaczne, że grillowałam je już drugi raz!
Odsłon: 109
Podstawą udanego grilla są ciekawe i smakowite dodatki!
Odsłon: 66
Mój kurczak dzisiaj w postaci zawijanej rolady, z dodatkami. Kurczak można b...
Odsłon: 121
Szybkie i smaczne placuszki cynamonowe z rabarbarem i orzechami włoskimi idea...
Odsłon: 102
Pieczonki, regionalna potrawa z okolic Myszkowa. Ja zrobiłam je w naczyniu ża...
Odsłon: 17925
Są tak smaczne, że grillowałam je już drugi raz!
Odsłon: 109
Podstawą udanego grilla są ciekawe i smakowite dodatki!
Odsłon: 66
Mój kurczak dzisiaj w postaci zawijanej rolady, z dodatkami. Kurczak można b...
Odsłon: 121
Składniki
Drożdże rozpuścic w ciepłym mleku, dodac po łyżce cukru i mąki. Zostawic żeby wyrosło. Masło stopic w rondelku, ostudzic. Mąkę przesiac, dodac cukier, wlac zaczyn z drożdży i mleka, wymieszac. Wyrabiac ciasto, dodając po jednym żółtku. Następnie wlac masło, dodac cukier waniliowy, rodzynki (wczesniej namoczyc), migdały. Wyrabiac aż będzie odchodziło od dłoni. Nakryc ściereczką, zostawic jakieś 45 minut do wyrośnięcia. Ja drożdżom pomagam "pracowac" poprzez umieszczenie miski z ciastem w ciepłej kąpieli wodnej. Kiedy wyrośnie, formowac bułeczki i układac na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wierzch posmarowac roztrzepanym żółtkiem lub wodą. Piec 40 minut w temp. 160 stopni.
Przepis ze starego "Poradnika Domowego".
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Szybki chlebek z sezamem
Pieczywo
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Pieczywo
Bułki z nadzieniem pieczarkowym.
Pieczywo
Chleb drożdżowy bengalski, pewniak, robić wieczorem
Szybki chlebek z sezamem
Zwykły chlebek na drożdżach z dodatkiem sezamu. W środku delikatny i mięciut...
Odsłon: 1980
Chlebek odrywany serowo-czosnkowy
Ten chlebek to hit do grilla. Polecam, bo jest pyszny! Przygotowanie jest łat...
Odsłon: 2703