Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonowe muffiny z gruszką

Cynamonowe muffiny z gruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1972

Dodano:

Odsłon: 302

Wilgotne, śniadaniowe muffiny, a aromatyczne niezmiernie!

Składniki

  • na 20 muffin:
  • 2 twarde gruszki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120g masła
  • 2 łyżki naturalnego, płynnego miodu
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • ok. 30g płatków migdałowych do posypania wierzchów
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
    Formę na muffiny wykładamy papilotkami.

  2. PIERWSZA MICHA
    Gruszki obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w niewielką kostkę.
    Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier z wanilią oraz cynamon i wszystko razem mieszamy. Na koniec dorzucamy cząstki gruszek i jeszcze raz przez chwilę mieszamy obtaczając owoce w mące. Dzięki temu nie opadną na dno muffin, lecz rozłożą się pięknie w cieście.

  3. DRUGA MICHA
    Masło roztapiamy w rondelku wraz z miodem, po czym studzimy.
    Do miski wbijamy jajka, dolewamy mleko i roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką. Dodajemy płynne masło i jeszcze raz mieszamy dokładnie do połączenia wszystkich składników.

  4. ŁĄCZYMY MICHY
    Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.

  5. PICHCIMY MUFFINY
    Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Wierzch każdej muffiny posypujemy płatkami migdałów, które podczas pieczenia zarumienią się i stwardnieją tworząc aromatyczny, chrupiący kontrapunkt dla puszystego i wilgotnego wnętrza.
    Przygotowane muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Powinny urosnąć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń