Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotne, śniadaniowe muffiny, a aromatyczne niezmiernie!
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1045
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 177
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1159
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 215
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1045
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 177
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1159
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 215
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
PIERWSZA MICHA Gruszki obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier z wanilią oraz cynamon i wszystko razem mieszamy. Na koniec dorzucamy cząstki gruszek i jeszcze raz przez chwilę mieszamy obtaczając owoce w mące. Dzięki temu nie opadną na dno muffin, lecz rozłożą się pięknie w cieście.
DRUGA MICHA Masło roztapiamy w rondelku wraz z miodem, po czym studzimy. Do miski wbijamy jajka, dolewamy mleko i roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką. Dodajemy płynne masło i jeszcze raz mieszamy dokładnie do połączenia wszystkich składników.
ŁĄCZYMY MICHY Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
PICHCIMY MUFFINY Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek. Wierzch każdej muffiny posypujemy płatkami migdałów, które podczas pieczenia zarumienią się i stwardnieją tworząc aromatyczny, chrupiący kontrapunkt dla puszystego i wilgotnego wnętrza. Przygotowane muffiny wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Powinny urosnąć, zarumienić się, a patyczek wbity w ich środek powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać muffin w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.