Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówka "na szybko" to przepis, który wykorzystuję non stop za każdym razem nieco go modyfikując. Tym razem z dodatkiem cynamonu i kakao, przez które ciasto zyskuje fajny kolor i aromat. Dodatkowo - gruszki i suszona żurawina - pycha:)
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 43
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 181
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 43
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 181
Składniki
Składniki na keksówkę W dużym garnku po kolei umieścić: drożdże, cukier, ciepłe mleko, rozbełtane jajka, olej i mąkę. Odstawić na około 1,5 godzinki w ciepłe miejsce, drożdże muszą zacząć pracować. Po tym czasie dodać kakao i cynamon, wymieszać łyżką do połączenia składników. Do ciasta dorzucić garść żurawiny, przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Gruszkę obrać i pokroić w cienkie paseczki, ułożyć na wierzchu ciasta, lekko wepchnąć do środka. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut do wyrośnięcia, po czym wstawić do piekarnia nagrzanego do 180 st. na około 45 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy już gotowe. Oprószyć cukrem pudrem.