Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście

Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 165 Ocena: 2156

Dodano:

Odsłon: 1076

Na świąteczny stół polecam pyszny sernik. Sernik z sera niezmielonego. Wrzucamy go do masy i miksujemy. Może trudno uwierzyć, ale da się zrobić taki sernik. I jest pyszny. Może ma trochę grudek, ale to w niczym nie przeszkadza. Dodałam rodzynki i mielony cynamon. Cudownie pachnie. Upieczcie taki sernik na kruchym cieście. Polecam i udanych wypieków życzę.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • Masa serowa:
  • 50 dag sera białego półtłustego
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
  • 2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół szklanki rodzynek
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 1 łyżka bułki tartej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką na krążek większy niż tortownica, żeby boki były. Przekładamy je do tortownicy o średnicy około 21 cm, nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. Spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia.

  2. Masa serowa: Masło lub margarynę miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i miksujemy, następnie wsypujemy budynie w proszku i wkruszamy ser, miksujemy kilka minut, dodajemy cynamon i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.

  3. Do pieczenia: Następnie masę serową wykładamy równomiernie na ciasto.

  4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki.

  5. Krojenie: Zimny sernik kroimy.

  6. Podanie: Gotowy sernik podajemy. Smacznego życzę.

    Moje rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Tortownica o średnicy 21 cm.
    Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń