Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 4253
Dodano: 22.05.2014
Odsłon: 6653
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Biszkopt: 6 białek ubić, dodać cukier dalej ubijając. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać, dodać ocet. Ubijać do powstania puszystej masy. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 25x40 cm. Piec w rozgrzanym do temperatury 190 stopni piekarniku przez około 20 -25 minut. Wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny biszkopt przekroić na pół. (Biszkopt można również upiec dzień wcześniej)
Z wody z sokiem z 1 cytryny i proszków budyniowych zagotować budyń. Masło z cukrem i 1 łyżką wody zagotować. Połączyć szybko z budyniem oraz z roztrzepanymi żółtkami. Gorące wylać na 1 połowę biszkoptu i przykryć drugą połową. Zostawić do wystygnięcia.
Z cukru pudru i soku z cytryny robimy lukier i smarujemy wierzch ciasta.
Wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.
Takie chłodne, kwaskowe ciasto jest po prostu rewelacyjne:) U mnie zazwyczaj znika w mgnieniu oka:)
Smacznego:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (12)

grazka950 19 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
ciasto w smaku bardzo dobre, ale po pokrojeniu góra ciastka-biszkopt oddzielał się od budyniu, możecie coś doradzić? Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

nikola2005 26 maja 2014Zgłoś do usunięcia
wszystko co cytrynowe jest przepyszne :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 22 maja 2014Zgłoś do usunięcia
tak delikatnie wygląda, nic się nie stanie, jak pominę żółtka w kremie, nie? :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 22 maja 2014Zgłoś do usunięcia
pychotka, uwielbiam wszystko o smaku cytrynowym.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 22 maja 2014Zgłoś do usunięcia
no teraz mnie położyłaś na łopatki hahaaciacho super i proszę kawałeczek na wieczorne smaki:) Odpowiedzi: 4 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz