Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cytrusowy mazurek z pistacjami"
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 124
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 719
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 35
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 395
Polecam.
Odsłon: 458
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 124
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 719
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 35
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 395
Polecam.
Odsłon: 458
Składniki
Mąkę posiekaj razem z zimnym masłem. Dodaj wiórki kokosowe, 15 dag cukru oraz cukier waniliowy. Wbij 4 żółtka. Szybko zagnieć kruche ciasto.
Z ciasta uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 1 cm. Resztki ciasta zagnieć ponownie, uformuj ozdobny rant wokół placka.
Placek ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Piecz około 15 minut w temp. 200 st. W tym czasie pomarańcze sparz. Jedną odłóż do dekoracji, z reszty otrzyj skórkę. Owoce pokrój w plasterki i wrzuć do garnka. Zasyp resztą cukru. Poczekaj, aż puszczą sok. Dodaj sok z cytryny. Gotuj, aż będą szkliste.
Dodaj posiekane migdały i skórkę pomarańczową. Masę rozłóż na spodzie. Susz 30 minut przy otwartym nagrzanym piekarniku. Ozdób pistacjami i odłożoną pomarańczą.
Czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 1,30 zł.Źródło: Świat kobiety