Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowa BABKA.

Cytrynowa BABKA.

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 2979

Dodano:

Odsłon: 954

Miękka, aromatyczna, mocno nasączona i wilgotna babka cytrynowa. Świetna na co dzień do kawy, dzieci bardzo ją lubią. Idealnie sprawdzi się też na święta Wielkanocne. Ciasto składa się z podstawowych składników i jest łatwe i szybkie w wykonaniu. Zapraszam do wypróbowania i życzę SMACZNEGO!

Składniki

  • -Mąka pszenna - 250g
  • -Cukier - 200g
  • -Margaryna Palma - 250g
  • -Jajka - 5 szt
  • -Kwasek cytrynowy - 0,5 łyżeczki
  • -Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cytrynowa BABKA.

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek.
    Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę.
    Dodać kwasek cytrynowy.

  2. Z białek ubić sztywną pianę, można dodać szczyptę soli.
    Następnie dodać do masy i wymieszać.
    Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.

  3. Ciasto przełożyć do formy na babkę (2 litry) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez około 50 minut.
    Babkę można polać lukrem lub czekoladą.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń