Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię te ciasteczka ponieważ nie dość, że bardzo łatwo i szybko można je przygotować, to jeszcze dobrze smakują i uroczo wyglądają na stole.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 186
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 66
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 98
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 186
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 66
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 98
Składniki
Czekoladę przekładamy do rondelka, dodajemy wodę oraz masło. Składniki podgrzewamy na wolnym ogniu, do momentu całkowitego ich rozpuszczenia. Czekolada może się połączyć z masłem, ale nie jest to konieczne. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy startą skórkę z cytryny, wlewamy sok cytrynowy (1- 2 łyżki). Całość nadal miksujemy, w trakcie wlewając przestudzoną czekoladę z masłem. Gdy składniki ładnie się połączą, do ciasta dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wszystko razem delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Blaszkę, najlepiej tą z wyposażenia piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kuleczkę obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce w odstępach 4-5 centymetrów. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut. Smacznego.