Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne i bardzo pyszne ciasto cytrynowe na jogurcie i oleju to idealna propozycja dla miłośników szybkich wypieków z owocami. Idealne do weekendowej kawy ;) Zamiast borówek możecie użyć malin, które tutaj również świetnie skomponują się smakowo z cytrynowym ciachem ;)
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 142
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20747
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 28169
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4418
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 142
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20747
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 28169
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1085
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4418
Składniki
Ciasto: Mąkę z proszkiem przesiać. Jajka ubić na puszysto stopniowo dosypując cukier. Do ubitych jajek dodawać naprzemiennie po kilka łyżek mąki z proszkiem, olej i jogurt. Na końcu dodać skórkę i sok z cytryny. Wsypać borówki i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do keksówki (30 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50-60 minut. Piec do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto przestudzić. Lukier: Jagody rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i cukier puder. W razie potrzeby dodać więcej cukru lub soku z cytryny. Ciasto polać lukrem i ozdobić plasterkami cytryny i borówkami.
Rady: Jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli chcemy mieć idealnie gładki lukier rozgniecione jagody można przetrzeć przez sitko.