Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowe ciasto jogurtowe z borówkami

Cytrynowe ciasto jogurtowe z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 248

Dodano:

Odsłon: 950

Aromatyczne i bardzo pyszne ciasto cytrynowe na jogurcie i oleju to idealna propozycja dla miłośników szybkich wypieków z owocami. Idealne do weekendowej kawy ;) Zamiast borówek możecie użyć malin, które tutaj również świetnie skomponują się smakowo z cytrynowym ciachem ;)

Składniki

  • Jajo kurze 4 szt.
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Jogurt naturalny gęsty 100 ml
  • Olej rzepakowy 120 ml
  • Mąka tortowa 300 g
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczka
  • skórka z cytryny starta 2 łyżeczki
  • Sok z cytryny 3 łyżki
  • Borówki amerykańskie 250 g
  • Likier:
  • Cukier puder 1/2 szklanki
  • jagody 1 łyżka
  • Sok z cytryny 3 łyżki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cytrynowe ciasto jogurtowe z borówkami

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę z proszkiem przesiać. Jajka ubić na puszysto stopniowo dosypując cukier. Do ubitych jajek dodawać naprzemiennie po kilka łyżek mąki z proszkiem, olej i jogurt. Na końcu dodać skórkę i sok z cytryny. Wsypać borówki i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do keksówki (30 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50-60 minut. Piec do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto przestudzić. Lukier: Jagody rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i cukier puder. W razie potrzeby dodać więcej cukru lub soku z cytryny. Ciasto polać lukrem i ozdobić plasterkami cytryny i borówkami.

  2. Rady: Jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.
    Jeśli chcemy mieć idealnie gładki lukier rozgniecione jagody można przetrzeć przez sitko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń