Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne i bardzo pyszne ciasto cytrynowe na jogurcie i oleju to idealna propozycja dla miłośników szybkich wypieków z owocami. Idealne do weekendowej kawy ;) Zamiast borówek możecie użyć malin, które tutaj również świetnie skomponują się smakowo z cytrynowym ciachem ;)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12155
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1363
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12840
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4562
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12155
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1363
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12840
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4562
Składniki
Ciasto: Mąkę z proszkiem przesiać. Jajka ubić na puszysto stopniowo dosypując cukier. Do ubitych jajek dodawać naprzemiennie po kilka łyżek mąki z proszkiem, olej i jogurt. Na końcu dodać skórkę i sok z cytryny. Wsypać borówki i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do keksówki (30 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50-60 minut. Piec do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto przestudzić. Lukier: Jagody rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny i cukier puder. W razie potrzeby dodać więcej cukru lub soku z cytryny. Ciasto polać lukrem i ozdobić plasterkami cytryny i borówkami.
Rady: Jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli chcemy mieć idealnie gładki lukier rozgniecione jagody można przetrzeć przez sitko.