Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cytrynowe ciasto z morelami i polewą"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
ok. 90 minut
Morele odcedzić, zalewę zachować. Z cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok (200 ml). Masło utrzeć z 20 dag cukru pudru i 1/2 skórki cytrynowej. Kolejno wbijać 6 jajek. Porcjami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać 125 ml soku z cytryny. Wymieszać mikserem.
Blachę (32x39 cm) natłuścić, oprószyć mąką. Rozsmarować ciasto. Rozłożyć połówki moreli, lekko je wciskając. Piec 45 minut w 175°C.
Kwaśną śmietanę wymieszać z 1 łyżeczką proszku budyniowego, 5 dag cukru pudru i skórki cytrynowej. Dodać 2 łyżki soku z cytryny i 1 jajko, dobrze wymieszać. Masę rozsmarować na cieście po ok. 35 minutach pieczenia.
Na wystudzonym cieście rozłożyć listki melisy. Odmierzyć 300 ml zalewy z moreli. Dodać pozostały cukier puder i resztę soku cytrynowego. Zagotować. Resztę proszku budyniowego wymieszać z sokiem pomarańczowym, wlać do gotującego się płynu. Gotować, mieszając, aż masa zgęstnieje. Rozsmarować ją na cieście. Odstawić do zastygnięcia.Źródło: Życie na gorąco