Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3802
Dodano: 21.06.2012
Odsłon: 18694
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier. Mąkę tortową przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy po łyżce do piany z białek, w międzyczasie dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kisiel i łączymy. Formę ( u mnie keksówka o dł. ok. 27 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wylewamy do formy, raz jedną masę raz drugą. Na wierzch ciasta wykładamy wiśnie. Pieczemy w temp. 180 C przez 45 min, do suchego patyczka. Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

ilovebakepl 21 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
Re narazie zrobiłam tylko z wiśniami, ale myślę, że dobre będzie z jagodami lub truskawkami.0 Kto głosował? | Odpowiedz

miras4852 21 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
Do ulubionych ,do zrobienia. Czy próbowała pani innych owoców.np.jagody;porzeczki,maliny,śliwki etc.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kstr54 21 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
Wyglada na wspaniale, do ulubionych0 Kto głosował? | Odpowiedz

babciaaneczka 21 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
Bardzo smaczne musi być to ciasto, a co do sposobu wykonania, trzeba się ściśle trzymać przepisu, bo tylko wtedyosiągnie się zamierzony rezultat, nie można iść na skróty, Pozdrawiam..
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 21 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
To ciasto wygląda na delikatne i lekkie jak puch :) Zastanawiam się czy konieczne jest dzielenie ciasta na pół i naprzemienne wykładanie do blaszki (?)0 Kto głosował? | Odpowiedz