Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowe poduszeczki

Przepis dnia 2021-03-22
Cytrynowe poduszeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 474 Ocena: 7014

Dodano:

Odsłon: 2105

Małe, słodkie ciasteczka. Nie ma z nimi dużo pracy, a robią wrażenie. Polecam.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej 1szkl.=250 ml
  • 1 jajko wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1/4 szkl. kefiru (temperatura pokojowa)
  • 1/4 szkl. oleju rzepakowego
  • 3 łyżki cukru
  • 5 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
  • lukier: 1 szkl. cukru pudru + 3 łyżki soku z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cytrynowe poduszeczki

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże. Wymieszać. Dodać cukier, kefir, jajko i ekstrakt cytrynowy. Zarobić ciasto. Od razu rozwałkować. Pokroić na paski o szerokości 2 cm. Następnie pokroić na kwadraciki.
    Ciasteczka układać na blaszce zaopatrzonej w papier do pieczenia. Zachować odstępy. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C około 20 minut, aż ładnie się zrumienią.
    Po wystudzeniu wkładać partiami do miseczki z lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Wymieszać je lub smarować każde ciasto oddzielnie. Odkładać na papier do pieczenia, aby lukier zastygł.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń