Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowiec

Cytrynowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 504

Dodano:

Odsłon: 751

Cytrynowiec to ciasto składające się biszkoptu, warstwy budyniu cytrynowego, bitej śmietany wymieszanej z galaretką cytrynową, przykrytej herbatnikami nasączonymi w soku cytrynowo-spirytusowym, a na wierzchu posmarowane lukrem cytrynowym. Przyznacie ciasto grzechu warte! Przepis otrzymałam od koleżanki Renaty, którą serdecznie pozdrawiam!

Składniki

  • Biszkopt:
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru kryształu, w tym 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
  • 1 łyżka oleju
  • 4 jajka
  • Budyń:
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • pół szklanki cukru
  • 1/2 litra gorącej wody
  • duży budyń śmietankowy lub waniliowy (musi być na 3/4 litra mleka)
  • Poncz:
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 soku z cytryny
  • 2 kieliszki wódki lub spirytusu
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • Cytrynowa pianka:
  • galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/4 litra wody
  • śmietana kremówka - 500 ml
  • Lukier cytrynowy:
  • 4-5 łyżek cytryny
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 1 cytryna
  • 3 kieliszki spirytusu lub wódki do maczania herbatników
  • 1 paczka herbatników
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Cytrynowiec

Przygotowanie

  1. Szklanka - 250 ml

    Białka oddzielić od żółtek, przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Następnie dodać cukier oraz cukry waniliowe, dalej miksować.

    Żółtka wymieszać z łyżką oleju, dodać do sztywnej piany, wymieszać delikatnie łyżką. Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką. Na końcu dodać 2 łyżki wody (ciasto będzie wilgotniejsze), delikatnie wymieszać.

    Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C (pod koniec pieczenia nakłuć ciasto w kilku miejscach drewnianym patyczkiem i sprawdzić czy ciasto jest upieczone - patyczek musi być suchy).

  2. Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem.

    W szklance wody wymieszać dokładnie budyń. Sok z cytryny, resztę wody i cukier zagotować. Wymieszany dokładnie budyń dodać do gotującej się wody. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie powstały grudki. Chwilę gotować (około 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

  3. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Galaretkę rozpuścić w 1/4 litra gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Następnie, dalej miksując, dodawać stopniowo tężejącą się galaretkę. Wyłożyć ją na masę budyniową.

    Sok z cytryny pomieszać z wódką i namoczyć w nim herbatniki. Herbatniki ułożyć na śmietanie. Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem i powstanie lukier. Polukrować herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki do momentu, aż herbatniki zmiękną (najlepiej na całą noc).

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń