Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pysznie orzeźwiający, delikatny placek z mocno wyczuwalnym smakiem cytryny
Masło orzechowe nadaje mięsu głębokiego smaku i aromatu. W Polsce niewielu w...
Odsłon: 106
Po powrocie do domu w zimowe wieczory kieliszek domowej miodówki rewelacyjnie...
Odsłon: 53
Chrupiące frytki z cukinii pieczone w piekarniku, w panierce, idealne jako sa...
Odsłon: 55
Chrupiące krążki z cukinii smażone w panierce, idealne jako samodzielna przek...
Odsłon: 51
Masło orzechowe nadaje mięsu głębokiego smaku i aromatu. W Polsce niewielu w...
Odsłon: 106
Po powrocie do domu w zimowe wieczory kieliszek domowej miodówki rewelacyjnie...
Odsłon: 53
Chrupiące frytki z cukinii pieczone w piekarniku, w panierce, idealne jako sa...
Odsłon: 55
Chrupiące krążki z cukinii smażone w panierce, idealne jako samodzielna przek...
Odsłon: 51
Składniki
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier i cukier waniliowy. Nadal ubijając dodawać kolejno żółtka. Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką). Ciasto przelać do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 30 min. W temp. 170 stopni.
Masa cytrynowa: Zagotować wodę (część zostawić do rozrobienia budyniu) z cukrem, masłem, sokiem i skórką startą z cytryn. Zaciągnąć budyniem rozrobionym w reszcie wody. Gorącą masę wylać na biszkopt, rozprowadzić.
Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami i wyłożyć ją na zimną masę cytrynową. Można udekorować wierzch według upodobań (ja pozypałam kolorową posypką) Smacznego :-)