Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowo-czekoladowa tarta

Cytrynowo-czekoladowa tarta

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 5147

Dodano:

Odsłon: 10967

Orzeźwiające połączenie cytryny z czekoladą

Składniki

  • CIASTO:
  • Mąka pszenna 180 gram
  • Cukier 50 gram
  • Margaryna miękka 130 gram
  • Kakao 2 łyżki
  • Gorzka czekolada 50 gram
  • Zimna woda 1 łyżka
  • MASA CYTRYNOWA:
  • Cytryna 2 szt.
  • Jajka 5 szt.
  • Cukier 180 gram
  • Mąka pszenna 2 łyżki
  • Śmietana kremówka 150 ml
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Gorzka czekolada 30 gram
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cytrynowo-czekoladowa tarta

Przygotowanie

  1. CIASTO: Mąkę przesiewamy do dużej miski. Do mąki ścieramy na tarce gorzką czekoladę oraz dodajemy margarynę, cukier, kakao i zimną wodę. Całość zagniatamy na jednolitą masę i wstawiamy na 40 minut do lodówki, aby się schłodziła.

  2. Formę do tarty (o średnicy 28 cm) smarujemy masłem. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na wymiar blachy i przekładamy do formy. Wierzch ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy je do ostygnięcia.

  3. MASA CYTRYNOWA: Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ucieramy to na jednolitą i puszystą masę. Następnie dodajemy śmietankę i lekko ubijamy.

  4. Cytryny dokładnie myjemy i ścieramy z nich skórkę, którą wrzucamy do miski z masą. Z cytryn wyciskamy także sok, który również wlewamy do miski z kremem. Dodajemy do tego mąkę i dokładnie mieszamy lub miksujemy (powstała masa jest rzadka). Przygotowany krem wylewamy na wcześniej upieczony spód do tarty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 25 minut. Po tym czasie wyciągamy na chwilę ciasto z piekarnika i na jego wierzch ścieramy czekoladę gorzką. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika, tym razem na 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń