Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowy puch

Cytrynowy puch

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10230

Dodano:

Odsłon: 8247

Banalnie prosta w przygotowaniu, delikatna twarogowo-cytrynowa pianka, rozpływa się w ustach :-)

Składniki

  • Pianka twarogowo-cytrynowa:
  • twaróg z wiaderka 1 kg
  • Śnieżka (bita śmietana w proszku) 4 szt.
  • mleko 2 szkl.
  • cukier puder 7 pełnych łyżek
  • galaretka cytrynowa 4 szt.
  • Posypka kokosowa:
  • masło 3 duże łyżki
  • cukier 3 płaskie łyżki
  • wiórki kokosowe 14 pełnych łyżek
  • Spód:
  • biszkopty okrągłe ok. 20 dag
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Galaretki rozpuścić w 1 l wrzątku, ostudzić. Śnieżki i cukier puder wsypać do zimnego mleka i ubijać ok. 5 min. na puszystą, sztywną masę. Dodać twaróg i ubijać krótko, tylko do połączenia składników. Dodać wystudzoną galaretkę i wymieszać łyżką dokładnie ale delikatnie.

    Spód blachy (33 x 25cm) posmarować delikatnie tłuszczem i wyłożyć biszkoptami. Powoli (aby biszkopty się nie unosiły) wlewać masę serowo-cytrynową. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować posypkę kokosową.

    Posypka kokosowa: W garnku rozpuścić masło z cukrem. Wsypać wiórki kokosowe i smażyć ok. 10-12 min. co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliły. Delikatnie przestudzić i wyłozyć na stężałą masę serową, wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń