Do góry

Desery Przepis na:

Czarny'' Sprinter" i kulki serowo-kokosowe

Czarny'' Sprinter i kulki serowo-kokosowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 831 Ocena: 16494

Dodano:

Odsłon: 2400

Szybkie ciasto łyżką mieszane z prostymi w wykonaniu kulkami serowymi z kokosem. To jest druga wersja mojego ciasta " Sprinter". Polecam.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 215 g
  • cukier 110 g
  • olej 60 ml
  • mleko ok. 130 ml
  • 1 jajko
  • czarne kakao 2 płaskie łyżki
  • proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
  • cukier waniliowy 1/2 łyżeczki
  • aromat waniliowy kilka kropel
  • Kulki serowo-kokosowe : ser twarogowy 200 g
  • 1 żółtko
  • cukier puder 35 g
  • wiórki kokosowe 55 g
  • mąka ziemniaczana 24 g
  • cukier waniliowy z kokosem 1/2 łyżeczki
  • masło 30 g
  • Dodatkowo czerwony barwnik spożywczy
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czarny'' Sprinter" i kulki serowo-kokosowe

Przygotowanie

  1. Tortownica 20 cm wysmarowana margaryną i posypana bułką tartą.
    Kulki serowo-kokosowe.
    Wszystkie składniki dokładnie ucieramy i wstawiamy na 15 minut do lodówki .
    Potem małą łyżeczką nabieramy masę i w rękach formujemy kulki.
    Schładzamy w lodówce.

  2. Ciasto.
    Wszystkie składniki bez kakao mieszamy łyżką na gładką masę.
    Mieszany tylko kilka minut.
    Ciasto powinno być dość lekkie i nieraz trzeba dodać nieco więcej mleka.
    Z gotowego ciasta do miseczki odkładamy 3 lub 4 łyżki ciasta i mieszamy je z odrobiną czerwonego barwnika.
    Resztę ciasta mieszamy z kakao.
    Ciemne ciasto przelewamy do tortownicy, na nie układany kulki serowe.

  3. Całość polewamy czerwonym ciastem.
    Pieczemy w 180 C około 60 minut.

  4. Ciasto doskonale smakuje z jogurtem kokosowo-migdałowym lub naturalnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń