Do góry

Desery Przepis na:

Czeko-sernik z truskawkowym wieńcem

Czeko-sernik z truskawkowym wieńcem

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 1410

Truskawki, czekolada, sernik – a wszystko to jednocześnie i bez pieczenia! Idealny na ten upalny czas :)

Składniki

  • Składniki na spód:
  • ½ (100 g) kostki masła
  • 12 ciasteczek petite beurre
  • ¾ szklanki mielonych migdałów
  • Składniki na sernik:
  • ¾ kg mielonego twarogu (może być z wiaderka)
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 150 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 (100 g) czekolada
  • Dodatkowo:
  • Truskawki
  • Przezroczysta galaretka
  • 2 kostki białej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczam w rondelku. Ciasteczka rozdrabniam na piasek i dodaję do przestygniętego masła razem z migdałami. Mieszam i masę wykładam do 20 cm tortownicy. Dobrze ugniatam, wyrównuję i wstawiam do lodówki.
    Następnie przygotowuję masę serową. Żelatynę rozpuszczam w 1/3 szklanki gorącej wody.
    Śmietankę ubijam, czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Twaróg, cukier puder, kakao i przestudzoną czekoladę mieszam. Łyżkę tej masy dodaję do żelatyny, mieszam i dodaję do masy serowej. Na koniec dodaję ubitą śmietanę i delikatnie mieszam do uzyskania jednolitej masy.
    Sernik wykładam na spód ciasteczkowo-migdałowy i całość ponownie wstawiam do lodówki.
    Rozpuszczam galaretkę w 400 ml wody i odstawiam do wystygnięcia.
    Truskawki myję i kroję (dowolnie, ja pokroiłam na ćwiartki). Na zastygniętym serniku robię gałązki z rozpuszczonej białej czekolady, dookoła układam truskawki. Tężejącą lekko galaretkę delikatnie wylewam na sernik i ponownie wstawiam go do lodówki do zastygnięcia.
    Po kilku godzinach sernik jest gotowy. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (25)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń