Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowa panna cotta z nutką likieru

Czekoladowa panna cotta z nutką likieru

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10240

Dodano:

Odsłon: 439

pyszny, lekki, rozpływający się w ustach deser z delikatnie wyczuwalnym likierem bananowym w musie z truskawek :-)

Składniki

  • śmietanka 30 lub 36% 300 ml
  • mleko 3,2 % 180 ml
  • cukier 2,5 łyżki
  • gorzka czekolada 10 dag
  • mleczna czekolada 5 dag
  • żelatyna 2 łyżeczki
  • gorąca woda 3 łyżki
  • likier (u mnie bananowy) 4 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnuszku wymieszać mleko, śmietankę, czekoladę i cukier. Podgrzewać (nie doprowadzić do zagotowania), do rozpuszczenia się czekolady, mieszając. Dodać likier, wymieszać i odstawić.
    Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie. Wlać do ciepłej mieszanki mlecznej, wymieszać.
    Rozlać pomiędzy foremki lub kokilki (z tych proporcji wyszło mi 6 małych silikonowych babeczek). Schłodzić przez 3 godziny lub całą noc.
    Panna cottę wyjąć na talerzyk, polać musem truskawkowym lub owocowym syropem.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń