Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowa pianka

Czekoladowa pianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 563 Ocena: 7952

Dodano:

Odsłon: 9770

Jest to ciasto bez pieczenia, które rozpływa się w ustach.

Składniki

  • Spód;
  • 100 g. masła, 65 g herbatników maślanych
  • Masa piankowa;
  • 100 g. gorzkiej czekolady, 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 listki żelatyny
  • 500 ml. śmietanki 30% + 2 łyżki cukru pudru
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czekoladowa pianka

Przygotowanie

  1. wykonanie spodu;

    Herbatniki pokruszyć na konsystencję piasku, masło roztopić. Połaczyć z herbatnikami i wylepić powstałą masą dno tortownicy.

    Wykonanie masy;

    Masło podgrzewamy, gdy się rozpuści dodajemy pokruszoną czekoladę i napęczniałe listki żelatyny.
    Powstanie sos czekoladowy, który odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i łączymy za pomoca szpatułki z zimnym sosem czekoladowym.
    Piankę wykładamy na ciasteczkowy spód.
    Dekorujemy startą czekoladą. Umieszczamy na kilka godzin w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń