Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowa rolada „Mozart”

Czekoladowa rolada „Mozart”

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Czekoladowa rolada „Mozart”"

Składniki

  • 10 dag pistacji
  • 20 dag twardego kremu czekoladowo-orzechowego
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 30 dag masy marcepanowej
  • 7
  • 5 dag cukru
  • szczypta soli
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka wiśniówki
  • 5 dag mąki pszennej
  • 1
  • 5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 60 dag śmietany kremówki
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1 torebka polewy czekoladowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pistacje posiekać i zagnieść z kremem czekoladowym. Z masy uformować wałeczek o dł. 38 cm. Włożyć go do lodówki. Mleko podgrzać. Marcepan pokroić na kawałeczki i dodać do mleka. Mieszać, aż się rozpuści. Potem wstawić na godzinę do lodówki.

  2. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym. Pianę z białek wymieszać z żółtkami i wiśniówką. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Rozsmarować na spodzie blachy (32x38 cm) wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Piec 8-10 minut.

  3. Upieczony biszkopt od razu przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Po usunięciu papieru ciasto zrolować wraz ze ściereczką. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i odstawić, żeby spęczniała. Ubić 50 dag śmietany i porcjami dodawać do masy marcepanowej.

  4. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Dodać do śmietany z marcepanem. Biszkopt rozwinąć, posmarować tężejącym kremem. Wzdłuż jednego dłuższego boku położyć wałeczek czekoladowo-pistacjowy. Ciasto zrolować. Wstawić do lodówki na godzinę.

  5. Czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej. Potem rozsmarować na półmisku. Kiedy stwardnieje, zeskrobać łopatką wiórki. Polewę czekoladową stopić, wymieszać z resztą śmietany.

  6. Roladę oblać polewą z czekolady i udekorować czekoladowymi wiórkami. Schładzać przynajmniej 30 minut.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń