Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe babeczki z gruszkami

Czekoladowe babeczki z gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 281 Ocena: 3214

Dodano:

Odsłon: 1428

Kruche ciasto, krem czekoladowy i gruszki - pyszne, dekadenckie babeczki sprawdzą się na każdą okazję

Składniki

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • jajko,
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
  • 4 gruszki w syropie
  • 100 gr cukru
  • 160 g gorzkiej czekolady
  • 160 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36 %
  • 4 jajka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowe babeczki z gruszkami

Przygotowanie

  1. Zimne masło posiekać w kostkę, dodać do mąki i wyrobić w palcach na kruszonkę, dodać jajko i śmietanę- zanieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wyłożyć formy na babeczki i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.

  2. Gruszki pokroić w ósemki.
    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić z połową cukru a pozostałą część cukru utrzeć z jajkami na puszystą masę.
    Wymieszać delikatnie jajka, bitą śmietanę i czekoladę.
    Na dnie każdej foremki wyłożyć po dwie cząstki gruszek i zalać musem z czekoladą.
    Piec ok 30- 35 minut.

  3. Z podanych składników można upiec jedną tartę ale trzeba wcześniej zapiec ciasto bez wypełnienia przez ok 15 minut w 200 stopniach. Wyłożyć gruszki i krem i piec ok 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń