Do góry

Desery Przepis na:

czekoladowe ciasto z cukinią

czekoladowe ciasto z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 11641

Dodano:

Odsłon: 13245

mega czekoladowe :-) miękkie, sprężyste, choć wygląda na zakalec, zakalcem nie jest. cukinia nie jest wyczuwalna ale nadaje dużej wilgotności ciastu.

Składniki

  • Miękkie masło, 115g
  • olej, 0,5 szkl.
  • cukier, 1 szkl.
  • cukier waniliowy, 1
  • soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki
  • sól, szczypta
  • jajka, 2 duże
  • jogurt naturalny, 0,5 szkl.
  • Mąka pszenna, 2 niecałe szkl.
  • kakao (najlepiej z wiatrakiem), 3 pełne łyżki
  • cukinia starta na tarce o dużych oczkach, 2 szkl. (ok. 34 dag)
  • gorzka czekolada, 6 dag
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • czekolada gorzka, 10dag
  • masło, 4 dag
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
czekoladowe ciasto z cukinią

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć na puch, dodawać powoli olej, miksować. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować. Dodać kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Następnie dodawać mąkę na zmianę z jogurtem, wymieszać. Na koniec dodać startą cukinię i pokrojoną na kawałki czekoladę, wymieszać wszystko łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą (ja użyłam blachę 33cmx22cm). Piec ok. 35-40 min. w temp. 160 stopni do tzw. suchego patyczka. Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i wymieszać. Posmarować placek. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń