Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste ciasto czekoladowe z espresso i dropsami czekoladowymi. Dzięki cukinii jest wyjątkowo soczyste, a czereśnie duszone w porto jako dodatek podkreślają jego wyjątkowy smak. Ciasto wykonane z takich składników jest wegańskie i nie zawiera laktozy.
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 165
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 69
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 527
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 688
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 165
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 69
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 527
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 688
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
Składniki
Rozgrzac piekarnik do 175° C (góra/dól). Dno foremki wylozyc paskiem papieru do pieczenia i wysmarowac boki. Przygotowac dwie miski, do jednej wsypac wszystkie suche skladniki tj. make, cukier, kakao, dropsy czekoladowe i proszek do pieczenia i wymieszac. Zetrzec cukinie bardzo drobno i wlozyc do drugiej miski z "mokrymi" skladnikami.
Przekroic laske wanilii i wyskrobac miazsz. Wycisnac sok z cytryny, jest on razem z proszkiem do pieczenia jedynym srodkiem, który sprawia, ze ciasto wyrosnie, gdyz nie stosujemy jajek ani drozdzy. Dodać do cukinii mleko migdalowe, olej, espresso i sok z cytryny i wszystko wymieszac.
Do plynnych skladników dodac suche i krótko i dokladnie wymieszac trzepaczka na gladka mase. Ciasto wlac do formy i piec 40-45 minut.
Do rondelka wsypac cukier i wode i karmelizowac na bursztynowy kolor. Dodac wino porto i rozpuscic karmel, nastepnie dodac wydrazone czeresnie, margaryne i odrobine soku z cytryny. Dusic na umiarkowanym ogniu przez ok. 10 minut, nastepnie zdjac z ognia i odstawic aby naciagnely.
Ciasto podac z duszonymi czeresniami, ale smakuje tez doskonale bez dodatków.