Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste ciasto czekoladowe z espresso i dropsami czekoladowymi. Dzięki cukinii jest wyjątkowo soczyste, a czereśnie duszone w porto jako dodatek podkreślają jego wyjątkowy smak. Ciasto wykonane z takich składników jest wegańskie i nie zawiera laktozy.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1206
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 150
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1206
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 150
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Rozgrzac piekarnik do 175° C (góra/dól). Dno foremki wylozyc paskiem papieru do pieczenia i wysmarowac boki. Przygotowac dwie miski, do jednej wsypac wszystkie suche skladniki tj. make, cukier, kakao, dropsy czekoladowe i proszek do pieczenia i wymieszac. Zetrzec cukinie bardzo drobno i wlozyc do drugiej miski z "mokrymi" skladnikami.
Przekroic laske wanilii i wyskrobac miazsz. Wycisnac sok z cytryny, jest on razem z proszkiem do pieczenia jedynym srodkiem, który sprawia, ze ciasto wyrosnie, gdyz nie stosujemy jajek ani drozdzy. Dodać do cukinii mleko migdalowe, olej, espresso i sok z cytryny i wszystko wymieszac.
Do plynnych skladników dodac suche i krótko i dokladnie wymieszac trzepaczka na gladka mase. Ciasto wlac do formy i piec 40-45 minut.
Do rondelka wsypac cukier i wode i karmelizowac na bursztynowy kolor. Dodac wino porto i rozpuscic karmel, nastepnie dodac wydrazone czeresnie, margaryne i odrobine soku z cytryny. Dusic na umiarkowanym ogniu przez ok. 10 minut, nastepnie zdjac z ognia i odstawic aby naciagnely.
Ciasto podac z duszonymi czeresniami, ale smakuje tez doskonale bez dodatków.