Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Czekoladowe ciasto z szampanem i malinami"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 44
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 171
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 75
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 52
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 44
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 171
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 75
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 52
Składniki
Całe jajka miksujemy z cukrem i esencją waniliową. Dolewamy olej i szampan. Mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Mokre wlewamy do suchych i energicznie mieszamy, aż do połączenia składników.
Jedną prostokątną lub dwie wąskie foremki natłuszczamy i prószymy mąką. Wlewamy ciasto. Na 30 minut wkładamy do piekarnika o temperaturze 160oC. Zwiększamy temperaturę do 170oC i dopiekamy ciasto 35-40 minut.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy babkę i dekorujemy malinami, jagodami, borówkami itp.
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji 1,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 487 kcal Białko 6,4 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 42 g.Źródło: Rewia