Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe kulki owsiane

Czekoladowe kulki owsiane

Autor:

Przepisów i artykułów: 481 Ocena: 3540

Dodano:

Odsłon: 3132

Kuleczki owsiane bez pieczenia/na zimno zwane też kulkami mocy. W tradycyjnej wersji robi się je z margaryną, cukrem i kakao. Ja trochę zmodyfikowałam ten przepis i zrobiłam je z gorzką czekoladą. Takie kuleczki to bardzo szybki i prosty do zrobienia deser. Do tego zdrowszy niż sklepowe cukierki czy batoniki, bo zawierający naturalną czekoladę i płatki owsiane.

Składniki

  • ok. 70g masła lub margaryny
  • 1/4szkl. cukru drobnego
  • 70g gorzkiej czekolady
  • 3/4szkl płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżki mleka
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czekoladowe kulki owsiane

Przygotowanie

  1. Masło (można użyć margaryny choć jest mniej zdrowa) włożyłam do rondelka. Dolałam mleko. Wsypałam cukier i zaczęłam na małym ogniu podgrzewać składniki aż się wszystkie rozpuściły i ze sobą połączyły. Następnie dodałam czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i mieszałam do jej całkowitego rozpuszczenia się. Gdy uzyskałam jednolitą masę czekoladową, wsypałam płatki owsiane i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszałam, aby płatki dobrze oblepiły się czekoladą. Masę odstawiłam do przestygnięcia. Gdy była jeszcze ciepła zabrałam się za lepienie kuleczek. Oddzielałam z masy małe porcje i formowałam je w dłoniach w kulki trochę mniejsze niż orzechy włoskie, ale kształt i wielkość można oczywiście zrobić dowolne. Ulepione kuleczki odkładałam na talerz. Po uformowaniu wszystkich, wstawiłam je do lodówki, aby się schłodziły i stwardniały. Powinny być dobre po kilku godzinach chłodzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń