Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe talarki

Czekoladowe talarki

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2681

Dodano:

Odsłon: 1074

Cynamonowe ciasteczka przekładane czekoladą. Znikają w ekspresowym tempie.

Składniki

  • Ciasto kruche: 300g mąki (krupczatki)
  • 150g miękkiego masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko (M)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Dekoracja: ok. 150g białej kuwertury
  • 75-100g gorzkiej kuwertury
  • 3 opakowania czekoladowych serduszek
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Czekoladowe talarki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachę (blachy) wyłożyć papierem do pieczenia.

  3. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy do grubości 3mm i wycinać z niego okrągłe talarki (4-4,5cm średnicy). Układać na blasze i piec ok. 10-12 minut. Po upieczeniu ostudzić.

  4. Obydwie kuwertury pokroić na mniejsze kawałki i roztopić osobno w kąpieli wodnej. Każdą kuwerturę przełożyć do szprycy lub do woreczka na mrożonki i uciąć mały róg. Na połowę upieczonych ciasteczek wyciskać małe kleksy z białej lub ciemnej kuwertury. Następnie układać po 5 serduszek w kontrastowym kolorze tak, aby pośrodku powstała gwiazdka.

  5. Na drugiej połowie talarków wyciskać duże kleksy, a potem przykrywać je talarkami z serduszkami na wierzchu. Zostawić do zastygnięcia.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń