Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten czekoladowiec to wilgotna, dekadencka doskonałość, w której zakochają się wszyscy miłośnicy słodkości na bazie kakao. Jeśli lubisz charakterne wypieki, dodaj do kremu czekoladowego łyżkę rumu lub likieru wiśniowego, a wierzch udekoruj kandyzowanymi wiśniami lub świeżymi borówkami.
Tortownica o średnicy 20 cm
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3882
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19795
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2936
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4061
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3882
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19795
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2936
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4061
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy około 20 cm i wysmaruj ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
W garnku lub w kąpieli wodnej rozpuść masło, pokruszoną czekoladę i ciepłą wodę oraz wymieszaj. Lekko wystudź masę, następnie dodawaj po jednym jajku oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Przelej ciasto do formy i piecz w temperaturze 170°C przez 30-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przetnij na 3 części.
Do metalowej miski nad kąpielą wodną wrzuć miękkie masło, połamaną czekoladę, cukier, kremówkę i ekstrakt waniliowy. Rozmieszaj składniki do połączenia, aby uzyskać jasną, błyszczącą masę. Gdy krem przestygnie, przełóż nim biszkopt. Wierzch ciasta polej rozpuszczoną czekoladą (z ewentualnie 1 łyżką masła lub 2 łyżkami mleka). Schładzaj ciasto w lodówce.