Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten czekoladowiec to wilgotna, dekadencka doskonałość, w której zakochają się wszyscy miłośnicy słodkości na bazie kakao. Jeśli lubisz charakterne wypieki, dodaj do kremu czekoladowego łyżkę rumu lub likieru wiśniowego, a wierzch udekoruj kandyzowanymi wiśniami lub świeżymi borówkami.
Tortownica o średnicy 20 cm
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 37
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 144
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2501
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 37
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 144
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2501
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy około 20 cm i wysmaruj ją masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
W garnku lub w kąpieli wodnej rozpuść masło, pokruszoną czekoladę i ciepłą wodę oraz wymieszaj. Lekko wystudź masę, następnie dodawaj po jednym jajku oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Przelej ciasto do formy i piecz w temperaturze 170°C przez 30-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przetnij na 3 części.
Do metalowej miski nad kąpielą wodną wrzuć miękkie masło, połamaną czekoladę, cukier, kremówkę i ekstrakt waniliowy. Rozmieszaj składniki do połączenia, aby uzyskać jasną, błyszczącą masę. Gdy krem przestygnie, przełóż nim biszkopt. Wierzch ciasta polej rozpuszczoną czekoladą (z ewentualnie 1 łyżką masła lub 2 łyżkami mleka). Schładzaj ciasto w lodówce.