Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, zimny deser w sam raz na teraz - pannacotta czekoladowo-kawowa z truskawkami
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5357
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 826
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5357
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 826
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 154
Składniki
Zalać żelatynę gorącą wodą - wody powinno być tyle żeby się rozpuściła, odstawić. Kawę zalać 3 łyżkami gorącej wody. Śmietankę doprowadzić do wrzenia, dodać cukier i czekoladę, mieszać czekając aż czekolada się rozpuści.
Do gorącej śmietanki dodać żelatynę i dokładnie wymieszać a następnie kawę. Do lekko przestygniętego płynu dodać alkohol i zmieszać.
Małe naczynia (np. filiżanki do kawy, miseczki ) przepłukać zimną wodą, nalać do nich czekoladowy płyn. Odstawiać do lodówki na minimum 4 godziny. Przed wyjęciem z naczynia, warto na chwilkę wstawić fliżanki do ciepłej wody – wystarczy je tylko zanurzyć – żeby całość łatwiej było wyjąć na talerzyk. Ozdobić truskawkami przed podaniem