Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki, zimny deser w sam raz na teraz - pannacotta czekoladowo-kawowa z truskawkami
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1736
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2254
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1368
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1736
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2254
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1368
Składniki
Zalać żelatynę gorącą wodą - wody powinno być tyle żeby się rozpuściła, odstawić. Kawę zalać 3 łyżkami gorącej wody. Śmietankę doprowadzić do wrzenia, dodać cukier i czekoladę, mieszać czekając aż czekolada się rozpuści.
Do gorącej śmietanki dodać żelatynę i dokładnie wymieszać a następnie kawę. Do lekko przestygniętego płynu dodać alkohol i zmieszać.
Małe naczynia (np. filiżanki do kawy, miseczki ) przepłukać zimną wodą, nalać do nich czekoladowy płyn. Odstawiać do lodówki na minimum 4 godziny. Przed wyjęciem z naczynia, warto na chwilkę wstawić fliżanki do ciepłej wody – wystarczy je tylko zanurzyć – żeby całość łatwiej było wyjąć na talerzyk. Ozdobić truskawkami przed podaniem