Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowo-kawowa pannacotta z truskawkami

Czekoladowo-kawowa pannacotta z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 327 Ocena: 3838

Dodano:

Odsłon: 1000

Lekki, zimny deser w sam raz na teraz - pannacotta czekoladowo-kawowa z truskawkami

Składniki

  • 1/2 litra słodkiej śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 12 g żelatyny
  • opcjonalnie: 2 łyżeczka likieru ( kawowy, migdałowy)
  • kilka truskawek do przybrania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czekoladowo-kawowa pannacotta z truskawkami

Przygotowanie

  1. Zalać żelatynę gorącą wodą - wody powinno być tyle żeby się rozpuściła, odstawić.
    Kawę zalać 3 łyżkami gorącej wody.
    Śmietankę doprowadzić do wrzenia, dodać cukier i czekoladę, mieszać czekając aż czekolada się rozpuści.

  2. Do gorącej śmietanki dodać żelatynę i dokładnie wymieszać a następnie kawę. Do lekko przestygniętego płynu dodać alkohol i zmieszać.

  3. Małe naczynia (np. filiżanki do kawy, miseczki ) przepłukać zimną wodą, nalać do nich czekoladowy płyn. Odstawiać do lodówki na minimum 4 godziny.
    Przed wyjęciem z naczynia, warto na chwilkę wstawić fliżanki do ciepłej wody – wystarczy je tylko zanurzyć – żeby całość łatwiej było wyjąć na talerzyk.
    Ozdobić truskawkami przed podaniem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń